Minder vlees aantoonbaar beter

The Optimist 24 jul 2023 Natuur & Milieu

Terwijl er bij mooi weer op grote schaal wordt gebarbecued, toont een Brits onderzoek aan welke positieve impact het eten van minder vlees heeft op onze leefomgeving.

Als grote vleeseters minder vlees zouden consumeren, zou dat in het VK hetzelfde effect hebben als acht miljoen minder auto’s op de weg. De studie van de Universiteit van Oxford is de eerste die het verschil aangeeft tussen diëten met veel en met weinig vlees op de uitstoot van broeikasgassen, aldus de onderzoekers.

Van groot naar klein

Een groep van 55.000 mensen werd onderverdeeld in grote vleeseters, die meer dan 100 gram vlees per dag aten, wat neerkomt op een grote hamburger, kleine vleeseters, die dagelijks 50 gram of minder aten, ongeveer een paar chipolataworstjes, viseters, vegetariërs en veganisten. Prof. Peter Scarborough van de Universiteit van Oxford, die het nieuwe onderzoek leidde, vertelde BBC News: ‘Onze resultaten laten zien dat als iedereen in het Verenigd Koninkrijk die een grote vleeseter is de hoeveelheid vlees die ze eten zou verminderen, dat een heel groot verschil zou maken.’

Gedetailleerde impact

Uit het onderzoek blijkt dat het dieet van een grote vleeseter elke dag gemiddeld 10,24 kg broeikasgassen produceert die de aarde opwarmen. Een vleesarme eter produceert met 5,37 kg per dag bijna de helft daarvan. En bij veganistische diëten is het nog eens gehalveerd tot 2,47 kg per dag. De analyse is de eerste die kijkt naar de gedetailleerde impact van diëten op andere milieumaatregelen. Dit zijn landgebruik, watergebruik, watervervuiling en verlies van diersoorten, meestal veroorzaakt door verlies van habitat door uitbreiding van de landbouw. In alle gevallen hadden grote vleeseters een significant grotere negatieve impact dan andere groepen. Dus geniet van de zomer maar gooi eens een maiskolf in plaats van een worstje op de bbq.

Bron: BBC News

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie