Minder tekenbeten dankzij droog voorjaar

The Optimist 25 aug 2017 Gezondheid

Bij een hoge temperatuur worden teken actief. De zomer is dan ook de perfecte periode voor een teek. Een beet kan alleen erg vervelend zijn en gevolgen met zich meebrengen. Maar gelukkig is nu een daling van het aantal tekenbeten te zien.

Een tekenbeet kan je zomaar oplopen, zonder dat je er erg in hebt. Dit jaar is gebleken dat de eerste zeven maanden van 2017 minder mensen zijn gebeten door een teek. Zo zijn er dit jaar 25 procent minder tekenbeten gemeld dan vorig jaar. Voor deze daling zijn mogelijk twee oorzaken aan te wijzen. Allereerst waren teken minder actief vanwege het zeer droge voorjaar. Tevens zijn door de zeer natte maand juli mensen minder de natuur in getrokken en daardoor minder in contact gekomen met teken.

Waarschuwing voor teken komende periode

Deskundigen waarschuwen de komende tijd voor een grotere kans op tekenbeten. Gelukkig kunnen we een tekenbeet zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor is het handig om wat meer te weten over dit beestje. Teken zijn erg klein en vallen daarom niet altijd op. Het lijkt eigenlijk een beetje op een klein spinachtig beestje. Ze leven in het struikgewas, in het gras en op de grond. Dus als je door de natuur loopt, kan een teek gemakkelijk op je lichaam ‘overstappen’.

Eenmaal op je lichaam zoekt de teek een (warm) plekje op je huid. Vaak in je oksel, in je knieholte, in je liezen of in je nek, maar de teek kan ook op andere plaatsen op je huid zitten. Daar bijt hij zich vast en zuigt bloed uit je lichaam. Als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie, kan deze bacterie in je lichaam komen en dat kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Adviezen om tekenbeten te voorkomen

De Lymevereniging adviseert de volgende drie stappen om een beet van een teek, en hiermee ook de ziekte van Lyme, te voorkomen.

1. Draag beschermende kleding om te voorkomen dat je gebeten wordt.
2. Doe binnen 24 uur de tekencheck na een risicovolle activiteit.
3. Als je een teek vindt, verwijder hem dan meteen.

Onder risicovolle activiteiten worden verstaan: wandelen, mountainbiken, paardrijden, tuinieren, kamperen en buitenspelen. Dus geniet van de natuur, maar wees alert voor de teek!

Melding doen van een tekenbeet

In maart 2012 lanceerden Wageningen University en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de website www.tekenradar.nl waar iedereen meldingen kan doen. Daarmee is Tekenradar wereldwijd het grootste citizen science-project op het gebied van teken en de ziekte van Lyme. Sinds de start zijn er al meer dan 50 duizend tekenbeten doorgegeven. Naast informatie over de locatie waar tekenbeten worden opgelopen, geven alle meldingen ook inzicht in de periode waarin dit gebeurt.

 

Bron: Nature Today
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.