The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Onlangs gaf The Optimist nog tips over hoe je je zoutinname kunt verlagen. Maar naast dat we vaak te veel zout binnenkrijgen, krijgen we ook vaak een hoop suiker binnen. Vandaag geven we daarom 5 tips om je suikerinname te verlagen.
Ook suiker zit in veel producten verstopt waarvan we het niet altijd doorhebben. Denk bijvoorbeeld maar aan ketchup, sausjes, soepen en ontbijtgroepen. Wil je je suikerinname verlagen? Probeer dan deze tips toe te passen.
Net zoals bij het verlagen van je zoutinname, is het ook bij het verlagen van je suikerinname belangrijk om zoveel mogelijk voor puur te kiezen. Dit zijn producten, zoals groente en fruit, die niet of nauwelijks zijn bewerkt en waar dus geen of weinig stoffen aan zijn toegevoegd. Natuurlijk bevinden zich in fruit ook suiker, dit zijn echter natuurlijke suikers die niet zijn toegevoegd.
Naast bovengenoemde voorbeelden zijn dranken als frisdrank en sappen ook een bron van verborgen suikers. Daarnaast is het heel makkelijk en snel om even een glas frisdrank te drinken en dus een hele makkelijke en snelle manier om veel suiker binnen te krijgen. Probeer daarom zoveel mogelijk voor water te kiezen of voor thee zonder suiker. Wil je echt een keer een sapje? Dan kun je deze het beste zelf maken of kiezen voor een pure variant.
Een koekje op zijn tijd is heel verleidelijk, maar ook deze zitten vol suikers. Probeer daarom eens zelf een koekje of gebak te maken. Kies hierbij ook voor de meer onbewerkte producten. Zo kun je ook prima dadels als zoetje gebruiken in gebak. En wist je dat je ook brownies kan maken van bijvoorbeeld kikkererwten of kidneybonen?
Brood zit ook vaak vol suikers, vooral die lekkere kant-en-klaar broodjes. Ruil je brood daarom eens in voor een groene, goedgevulde salade. Meng bijvoorbeeld wat sla met komkommer en tomaat. Maak het af met ongezouten en ongebrande noten of wat pitten of zaden en voeg tot slot nog een eitje of andere eiwitcomponent toe.
Net zoals koekjes zitten ook veel tussendoortjes vol suikers. Probeer daarom gezond te snacken. Kies bijvoorbeeld voor wat rauwkost met humus, maak zelf een gezonde reep, neem een stuk fruit of maak een lekkere smoothie.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
In fruit zitten ‘natuurlijke suikers die niet zijn toegevoegd’. Echter, ons fruit is zover doorgekweekt op zijn zoete smaak, dat het inmiddels vaak suikerbommetjes zijn vermomd in een gezond velletje.
De suikers zijn ergens ook wel toegevoegd, maar dan indirect, door middel van doorkweken en selectie. De voorlopers van ons huidige fruit, bijvoorbeeld wilde appels, smaken wrang en zuur. Wilde bananen zitten vol met pitten en hebben amper vruchtvlees.
Hoe gezond of ongezond de onnatuurlijk grote hoeveelheid van deze natuurlijke suikers is, weet ik niet, maar het is wel goed om daar meer bij stil te staan dan we over het algemeen doen.
Alles met mate en industrialisering zorgt voor het uit verband rukken van de natuurlijke verhoudingen. Wat de effecten daarvan zijn en hoe daarmee om te gaan is de uitdaging.
Ik heb de Voedselzanloper gelezen (en in huis). Nu zou er een site zijn daarvan. Niet te vinden. Verder: wat zijn brownies. En dan die verdomde smoothies. Dat moet gemaakt worden met een electrische keukenmolen. Heb ik. Werk niet. Bestel je in een restaurant een smoothie, doen ze er geheid (bij navraag, zogenaamd een beetje) suiker in. Ons voedsel is in en in verziekt. Blijf daar maar eens optimistisch bij.