Minder schermtijd beter voor het kinderbrein

The Optimist 19 okt 2022 Gezondheid

Het is geen ongebruikelijk beeld: jonge kinderen met een tablet of telefoon in hun handen. Maar hoe gezond is dit? Amerikaans onderzoek wijst uit dat het kinderbrein beter functioneert wanneer schermtijd wordt beperkt.

Een recent onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Amerikaanse Universiteit van Illinois hield de richtlijnen van het American Academy of Pediatrics (AAP) onder de loep. Deze organisatie geeft onder meer het advies dat kinderen per dag minder dan 60 minuten naar een scherm kijken en lichaamsbeweging krijgen.

Peuters en schermen

Het onderzoek maakte gebruik van ouderlijke enquetes met gegevens van 356 peuters. Arden McMath, een van de hoofdonderzoekers, zegt dat eerdere studies het effect van de richtlijnen van de AAP op de ontwikkeling van het brein van schoolgaande en adolescente kinderen onderzochten. ‘Wij richtten ons op een eerdere periode in de ontwikkeling van kinderen om te zien of en hoe vroeg in het leven deze relaties beginnen.’

Schermtijd per dag

Uit de studie, die gepubliceerd werd in The Journal of Pediatrics, kwam naar voren dat het brein beter functioneerde van peuters (24 maanden oud) die beperkt naar schermen keken en dagelijks aan lichaamsbeweging deden. McMath: ‘We ontdekten dat peuters die minder dan 60 minuten schermtijd per dag kregen meer vermogen hadden om hun eigen cognitie te beheersen dan degenen die meer tijd besteedden aan het staren naar telefoons, tablets, televisies en computers.’ Ook bij de kinderen die dagelijks lichaamsbeweging kregen functioneerde het brein beter.

Emoties en gedrag reguleren

Specifiek gaat het hier om de executieve functionering van het kinderbrein. Mede-onderzoeker Naiman Khan zegt hierover: ‘De executieve functionering ligt ten grondslag aan het vermogen om doelgericht gedrag te vertonen. Het omvat vaardigheden als het reguleren van gedachten, emoties en gedrag, het werkgeheugen waarmee je informatie kunt onthouden zodat je een taak kunt afronden, en cognitieve flexibiliteit waarmee je je aandacht kunt afwisselen tussen verschillende taken.’

Bron: University of Illinois
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie