Minder pijn met een waterijsje na een operatie

The Optimist 17 aug 2017 Gezondheid

Een raketje, een perenijsje of een twister. Het kan allemaal na een operatie. Uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft is namelijk gebleken dat de behoefte aan pijnstillers afneemt wanneer de patiënt een waterijsje krijgt na de operatie.

Door het binnenkrijgen van suikers produceert het lichaam endorfine. Endorfine is een stofje waardoor je je beter voelt en waardoor tevens het gevoel van pijn wordt verminderd. Dit zou mogelijk verklaren waarom een waterijsje na de operatie de pijn vermindert.
Eerdere studies hebben al aangetoond dat het toedienen van zoete stoffen, zoals glucose, zowel een kalmerende als pijnstillende werking heeft.

Voor het onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis deden 100 patiënten mee. Allen ondergingen een electieve laparoscopische cholecystectomie, ofwel het verwijderen van de galblaas. De ene groep kreeg wel een waterijsje op de verkoeverkamer en de andere groep niet.

Het bleek dat door het waterijsje het gebruik van opiaten met 26 procent afnam na de operatie. Tevens was er minder behoefte aan aanvullende pijnstilling in de groep die het waterijsje kreeg ten opzichte van de groep die geen waterijsje kreeg. Ook later had de groep die het waterijsje kreeg niet alsnog behoefte aan meer pijnstilling.

Bron: Nieuws voor diëtisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.