Minder ontbossing in inheemse regenwoud

The Optimist 5 jun 2023 Natuur & Milieu

In inheemse gebieden in het Amazoneregenwoud ging minder bos verloren dan in niet-beschermde gebieden. Dit blijkt uit een rapport van het MAAP (Monitoring of the Andean Amazon Project).

In het regenwoud van de Amazone wonen inheemse gemeenschappen in beschermde gebieden. Inheemse volkeren zijn permanent in bezit van grond die zij van oudsher bezitten. Uit een nieuw rapport blijkt dat deze gebieden slechts een derde van de hoeveelheid bosverlies kennen ten opzichte van niet-beschermde gebieden.

Bosverlies monitoren

De MAAP schatte het bosverlies in door satellietbeelden van de Universiteit van Maryland te bestuderen. Er werd gezocht naar grote bosbranden die de boombedekking op een schaal van 30 meter volledig hebben verwijderd.

In de studie van het MAAP werd gekeken naar het bosverlies in het hele Amazonewoud tussen 2017 en 2021. Er werd geschat dat er 11 miljoen hectare primair bos verloren ging tijdens deze vijf jaar. Hiervan ging 71 procent verloren aan ontbossing en andere natuurlijke oorzaken zoals aardverschuivingen, en de rest aan brand. Uit de studie bleek ook dat de meeste branden in het Amazonegebied niet natuurlijk zijn, maar na ontbossing worden aangestoken om land vrij te maken voor veeteelt en sojateelt.

Inheemse gebieden

Inheemse gebieden en beschermde gebieden verloren minder bos dan andere gebieden. Meerdere onderzoeken hebben dit eerder al bevestigd. Zo was er ook een onderzoek in 2020, waaruit bleek dat het verlenen van eigendomsrechten aan inheemse gemeenschappen de ontbossing in het Amazonegebied aanzienlijk zou kunnen verminderen. Volgens een onderzoek uit 2022 liggen de gezondste tropische bossen ter wereld in inheemse gebieden.

De reden dat er in deze gebieden minder bos verloren gaat ten opzichte van niet-beschermde gebieden zou kunnen zijn dat de inheemse volkeren hun grondgebied actief beschermen. Zij gebruiken vuur als instrument voor landbeheer en jacht, en nemen maatregelen om verspreiding van vuur te voorkomen. Het verlenen van meer rechten aan inheemse gemeenschappen zou het Amazoneregenwoud dus ten goede kunnen komen.

 

Bron

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie