Minder niet-recyclebaar afval door slimme verwerking

The Optimist 30 jun 2017 Natuur & Milieu

Een kalkhoudend product van afvalbedrijf AVR, dat gemaakt wordt van niet-recyclebare papiervezels en vergelijkbaar is met cement, is zowel praktisch als officieel geen afval meer.

Dat heeft de Directeur Duurzaamheid van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu besloten met de toewijzing van de zogenoemde einde-afvalstatus. Door deze status valt het product niet meer onder de afvalwetgeving. Zo valt te lezen op de website van AVR.

Na zeven tot acht keer recyclen zijn papiervezels niet meer geschikt voor hergebruik. AVR heeft in Duiven een thermische conversie-installatie (TCI) om deze vezels te verwerken tot 40.000 ton cementvervanger per jaar. Nederland behandelt afval binnen een strikt juridisch en administratief kader. De transitie naar een circulaire economie betekent dus dat afval op juridisch en administratief gebied weer een grondstof, hulpstof of product moet worden.

Het product van AVR, dat de naam Topcrete heeft meegekregen, wordt al een aantal jaren toegepast als kalkhoudend bindmiddel in de grond- en wegenbouw, maar ook als cementvervangend bindmiddel in de bouw. Vanwege de corrosie-werende eigenschappen kan het ook worden ingezet als corrosiepreventiemiddel bij rookgasreiniging

Bron: AVR
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.