Minder afval produceren is niet moeilijk

The Optimist 5 aug 2020 Natuur & Milieu

Per dag produceren we gemiddeld anderhalve kilo aan afval per persoon. Dat komt neer op zo’n 25.920.000 kilo per dag, alleen al in ons kleine landje! Gelukkig wordt veel hiervan gerecycled, maar minder afval produceren is natuurlijk altijd beter. Wij geven je daarom vijf tips om jouw afvalgebruik te reduceren.

1. Zeg Nee-Nee tegen folders en reclame in de brievenbus. Wist je dat je wel 1800 folders per jaar krijgt via de post? Haal een gratis sticker op bij de gemeente of bestel er eentje via neeneejaja.nl. Vind je het toch leuk om de folders door te spitten? Er zijn diverse apps die ze allemaal voor je op een rijtje zetten!

2. Koop niet meer eten dan nodig. Jaarlijks gooien we gemiddeld 40 kilo goed voedsel weg per persoon. Hartstikke zonde en slecht voor de portemonnee: het kan je wel 140 euro per jaar schelen als je slimmer koopt en kookt. Bewaar de restjes bijvoorbeeld in de vriezer of breng een bordje langs bij de buurman of -vrouw.

3. Kapotte spullen? Vaak hoeven deze niet vervangen te worden maar zijn ze heel makkelijk zelf te repareren. Ook als je niet zo handig bent zijn er oplossingen: bezoek bijvoorbeeld eens een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw spullen gratis te repareren. Of zoek op internet naar een reparatie-instructiefilmpje. Je zult verbaasd staan!

4. Er zijn nou eenmaal spullen die je hooguit een paar keer per jaar nodig hebt. Denk aan een partytent, een boormachine of een biertap. De rest van de tijd zijn ze lastig op te bergen of staan ze stof te vangen. Deel daarom je eigen spullen of vraag een goede buur of vriend of zij er een te leen hebben. Daarbij zijn er steeds meer ruilplatforms zoals peerby.nl.

5. Last but not least: neem je eigen tasje mee als je gaat winkelen. Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes verbruiken we er toch meer dan vijftig per jaar. Helaas zijn ook papieren tasjes boosdoeners, ze belasten het milieu minstens zo erg als zijn plastic zusje. Neem daarom een eigen, stoffen tasje mee. Deze zien er ook nog eens leuker uit.

Bron: Milieucentraal.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie