Middel tegen borstkanker in het basispakket

The Optimist 17 jul 2017 Gezondheid

Vanaf 1 augustus wordt het middel Palbociclib, dat nodig is voor de behandeling van borstkanker, vergoed vanuit het basispakket. Dit volgt uit succesvolle onderhandelingen over de prijs tussen de fabrikant en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het akkoord over Palbociclib volgt na een advies van het Zorginstituut in april 2017 en constructieve onderhandelingen over de prijs. De totale zorguitgaven voor dit medicijn vallen hierdoor veel lager uit dan anders het geval zou zijn. Er is een openbare prijsverlaging van tien procent en een prijsreductie naarmate de uitgaven toenemen overeengekomen. Deze afspraken gelden tot en met 2020.

Naast de openbaarstelling heeft het ministerie ook besloten om maximaal 6 miljoen euro ter beschikking te stellen voor verder onderzoek. Uit dit onderzoek moet duidelijk worden of Palbociclib en toekomstige middelen uit de therapeutische klasse het beste als start- of vervolgbehandeling kunnen worden ingezet. Palbociclib kan voor nu nog worden ingezet als start- en vervolgbehandeling van hormoongevoelige borstkanker.

In april 2017 bevestigde het Zorginstituut dat Palbociclib bewezen effectief is bij de behandeling van borstkanker, maar er was ook sprake van een ongunstige kosteneffectiviteit en een relatief hoog kostenbeslag wat kon oplopen tot 118 miljoen euro per jaar. Daaruit volgde het advies om het middel niet mee te nemen in het pakket tenzij de prijs verlaagd zou worden. Dit is nu het geval.

Palbociclib wordt toegediend in capsulevorm en onderdrukt de stoffen die ervoor zorgen dat kankercellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Het wordt altijd toegediend met een hormoontherapie.

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.