Microbe voorkomt malaria-infectie

The Optimist 11 mei 2020 Gezondheid

Onderzoekers hebben een microbe ontdekt die voorkomt dat muggen geïnfecteerd raken met malaria. Omdat geïnfecteerde muggen malaria overbrengen op mensen, zou dit wel eens een doorbraak kunnen zijn.

De microbe werd ontdekt tijdens een muggenonderzoek aan het Victoriameer in Kenia. Deze wordt ook wel Microsporidia MB genoemd en werd aangetroffen in de ingewanden van de muggen. Het viel de onderzoekers op dat de muggen die de microbe bij zich hadden, geen van allen dragers waren van de malariaparasiet. Een uitgebreider onderzoek in het lab bevestigde dat de microbe bij de muggen voorkomt dat zij geïnfecteerd raken met malaria.

Verrassing

Dr Jeremy Herren van het International Centre of Insect Physiology and Ecology in Kenia vertelt aan de BBC dat de tot nu toe verzamelde data laat zien dat de microbe malaria voor honderd procent blokkeert. ‘Het zal best een verrassing zijn. Ik denk dat mensen het een hele grote doorbraak vinden’, aldus Herren.

Hoe de microbe malaria tegenhoudt, is nog onduidelijk. Wel lijkt het erop dat muggen de microbe hun hele leven lang bij zich dragen. Dit zou een langdurige bescherming tegen malaria betekenen.

De onderzoekers proberen er op dit moment achter te komen op welke manier de microbe zich verspreidt, hiervoor willen zij meer tests doen in Kenia.

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie