The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Ieder mens laat elke dag zo’n tien winden. Sommige mensen produceren alleen wat meer gas en dit overtollige gas kan voor een vervelende opgezette buik en winderigheid zorgen. Gelukkig kun je hier wat aan doen.
Een opgeblazen gevoel en winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak in het te veel lucht binnen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer iemand niet goed kauwt, snel praat, rookt of last heeft van spanning. Maar ook medicatie en eten en drinken kan voor gasvorming zorgen.
We krijgen op verschillende manieren lucht in ons lichaam. Zo komt er lucht het lichaam in wanneer we slikken. Maar ook de bacteriën die zich in ons lichaam bevinden zorgen voor lucht. Deze bacteriën worden ook wel de darmflora genoemd en hebben we nodig om onverteerde voedselresten te bewerken. Bij het bewerken van deze onverteerde voedselresten komen veel gassen vrij. Dit gas, bestaande uit methaan, waterstof, zuurstof, stikstof en koolzuurgas, is reukloos. Maar, door wat we eten zit er vaak toch een luchtje aan.
Om gasvorming te verminderen is het heel belangrijk om de tijd te nemen voor de maaltijd die je eet. Dit betekent dat je niet gehaast moet eten, maar even rustig moet zitten om vervolgens goed en bewust op je eten te kauwen. Ook kan het helpen om niet te veel te praten tijdens de maaltijd. Concentreer je daarom op je maaltijd en word bewust van alle smaken die je proeft.
Bepaalde producten zorgen voor meer gasvorming. Denk bijvoorbeeld maar aan kauwgom, frisdrank, koolsoorten en peulvruchten. Winderig na een bonenschotel: logisch. Wel kun je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld geen bonenschotel te eten de dag voor die belangrijke afspraak, of kies er voor om peulvruchten met mate te eten. Je kunt ook voor jezelf bijhouden welke producten voor meer gasvorming zorgen. Zo krijg je meer inzicht in je klachten en weet je beter wat wel kan en in welke mate.
Ook stress en spanning kunnen voor een hoop lucht in je buik zorgen. Probeer daarom te achterhalen wat spanning bij jou veroorzaakt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Een manier om beter met stress om te kunnen gaan is door te mediteren. Hierdoor wordt het makkelijker om gedachten te relativeren en krijg je meer rust in je hoofd en lichaam.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties