Met deze 6 tips zorg je voor een opgeruimd hoofd en meer energie

The Optimist 21 aug 2017 Gezondheid

Het leven kan behoorlijk hectisch zijn. We hebben vaak haast, en dat begint als ’s morgens vroeg. We nemen geen tijd voor het ontbijt, moeten rennen om de trein te halen en checken nog voordat we op het werk zijn de mail. Ondertussen wordt de ‘to-do-list’ eigenlijk alleen maar groter. Voor je het weet zit je ‘C-schijf’ vol en kan er gewoon niets meer bij. Dit kan anders!

Het is namelijk niet de bedoeling dat wanneer je thuis komt je overvallen wordt door een vermoeid gevoel en dat er geen ruimte meer in je hoofd is om andere dingen aan te pakken. Zelfs als dat leuke dingen zijn, zoals afspreken met vrienden of sporten. Het is dus zaaks om het hoofd zo ‘leeg’ mogelijk te houden. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

1. Doe niet alles tegelijk. Leg jezelf steeds maar één taak op. Multitasken is niet voor iedereen weggelegd. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat taken 40 procent langer duren als er tussendoor van taak wordt gewisseld. Het werkt dus contraproductief.
2. Neem de tijd om je te concentreren. Ook nadenken is werken, al is het niet direct aanwijsbaar. Het werkt creativiteit in de hand en zal de resultaten alleen maar vergroten. Maar je moet die tijd om je te focussen wel vrijmaken. Zorg dus dat omgevingsprikkels minimaal zijn. Vooral de telefoon, mail, WhatsApp en Facebook zijn stoorzenders. Franse werknemers hebben sinds begin dit jaar het recht om hun smartphone na het werk uit te zetten. Gun jezelf dit recht ook.
3. Stel voor jezelf een dagplanning op en hou daarbij rekening met je eigen piekmomenten. Ben je bijvoorbeeld ’s ochtends het scherpst, dan is dat het dagdeel waarop je moeilijke taken moet aanpakken. Kak je tegen vier uur in, dan is het beter om vanaf dat moment de simpelere klusjes zoals het wegwerken van de mail te doen.
4. Leeg je hoofd letterlijk, op een papiertje of in je notitiefunctie van je smartphone. Maak van je hoofd geen opslagruimte. Zorg dat je altijd een (digitaal) notitieboekje bij de hand hebt waar je niet alleen je taken, maar ook je ideeën en gedachten op kwijt kunt.
5. Herken uitstelgedrag. Het uitstellen van belangrijke zaken doen we niet alleen door niets te doen. Veel vaker doen we eerst allerlei andere klusjes die minder complex zijn, om de zaken die prioriteit hebben vooruit te schuiven. Een manier om dit te voorkomen is om bijvoorbeeld niet meteen de mail te openen en te vervallen in de dagelijkse werkroutine, maar eerst een half uur de tijd te nemen voor het maken van een plan voor het aanpakken van de belangrijke zaken.
6. Ontspanningsoefeningen zijn niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor een opgeruimde geest. Doe dit in een ruimte waar je niet gestoord kan worden, en het liefst iedere dag, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Er zijn tal van oefeningen online te vinden, zowel in beeld als in geluid.

Opruimen was nog nooit zo ontspannend!

Bron: HC Health
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.