Met deze 5 tips kun jij dat lastige gesprek in goede banen leiden

The Optimist 20 jun 2018 Samenleving

Soms moet het echt even gebeuren, je moet een gesprek voeren met iemand waar je eigenlijk best tegenop ziet. Maar hoe kun je dit gesprek nou in goede banen leiden?

Je kent het misschien wel, je wilt een gesprek met bijvoorbeeld een collega of een vriend(in) voeren, maar je ziet er best wel tegenop. Je blijft het daarom maar uitstellen of probeert deze persoon expres te ontlopen. Maar vroeg of laat komt het hoge woord er toch uit. Stel daarom niet langer meer uit maar voer met deze tips een goed gesprek.

Bereid je goed voor

Het is niet voor niets een moeilijk gesprek, daarom is het het beste om het gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden. Schrijf bijvoorbeeld de punten op die je wilt aankaarten, maar schrijf niet alleen negatieve punten op. Probeer ook positieve punten te benoemen, zodat de ander zich minder snel aangevallen zal voelen.

Een afspraak maken

Als je het lastige gesprek goed hebt voorbereid kun je een afspraak met de betreffende persoon maken. Zorg dat het voor allebei goed uitkomt, zodat jullie niet hoeven te haasten. Ook kan het fijn zijn om in een neutrale ruimte af te spreken, zonder al te veel rumoer.

Stel jezelf open

Van te voren heb je waarschijnlijk al honderden uitkomsten in je hoofd gehad. Dit kan er voor zorgen dat je toch wat negatiever het gesprek in gaat. Ga daarom juist open het gesprek in, je ziet wel hoe het loopt en samen komen jullie er wel uit. Door deze instelling zul je positiever het gesprek in gaan waardoor je een meer open houding hebt en dit ook sneller terug krijgt.

Hoor elkaar aan

Het is zo ver, de dag van het gesprek. Adem nog een paar keer goed in en uit en loop naar binnen. Van te voren kun je aangeven dat je het lastig vindt om dit gesprek te voeren en dat je eerst graag even je verhaal wilt doen voor de ander reageert. Heb je je verhaal gedaan, dan moet de ander natuurlijk ook de kans krijgen om zijn of haar verhaal te doen. Luister hier goed naar en probeer het ook van zijn of haar kant te bekijken. De ander zal dit waarderen en hierdoor ook minder vijandig reageren. Onderbreek elkaar dus niet en blijf elkaar respecteren.

Zoek samen naar een oplossing

Het is dus belangrijk dat jullie allebei een open houding hebben en naar elkaar luisteren. Door zo’n houding is het ook weer makkelijk om tot een oplossing te komen. Lukt het niet meteen? Dan kunnen jullie het misschien even laten bezinken en er nog een nachtje over slapen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie