Met deze 5 tips kun je je zoutinname verlagen

The Optimist 8 jun 2018 Gezondheid

Een groot deel van de Nederlandse bevolking krijgt nog steeds te veel zout binnen. Een te hoge inname van zout kan tot allerlei vervelende aandoeningen leiden, zoals hart- en vaataandoeningen en aandoeningen aan de nieren. Wij geven daarom vijf tips om je zoutinname te verlagen.

Kies voor puur

Als je grotendeels voor onbewerkte producten kiest, zoals verse groente, fruit en ongebrande en ongezouten noten, krijg je meteen je al minder zout binnen. Deze producten zijn namelijk minder of niet geconserveerd en puur, waardoor er niet of nauwelijks zout in deze producten zit.

Sla kant-en-klaar over

Met name kant-en-klaar producten zitten vol zout. Denk bijvoorbeeld maar aan een kant-en-klaar pizza, lasagne, maar ook de stamppotten die al voor ons klaar liggen in de schappen. Ook producten als zoutjes, soepen en sauzen zitten er vol mee. Probeer deze producten dan ook zoveel mogelijk te vermijden en zoveel mogelijk het eten zelf te bereiden.

Gooi het zout weg

Ook kun je er voor kiezen om het zoutvaatje helemaal de deur uit te doen. Voeg geen zout meer toe aan je voeding. Via de gewone voeding krijgen we namelijk al genoeg zout binnen. Extra zout toevoegen is dus eigenlijk niet nodig.

Kies voor kruiden

Vind je het eten wat flauw zonder zout? Met kruiden kun je je eten ook goed op smaak brengen. Kies bijvoorbeeld voor een (of meerdere) teentje knoflook, snipper een ui, gebruik peterselie of kies voor basilicum, komijn en oregano. De kruiden kun je vers kopen maar ook gedroogd.

Gebruik een alternatief

Kun je echt niet zonder zout? Dan bestaan er altijd nog ‘gezondere’ alternatieven. Zo bestaan er zouten die net wat minder natrium bevatten. Het is nog steeds zout, maar toch net iets gezonder dan het normale zout.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Met deze 5 tips kun je je zoutinname verlagen”

  1. Toch het vermelden waard in deze context is pure appelazijn ( liefst troebel) . Atlantis levert locale en duurzaam gepriduceerde ingrediënten aan zorginstellingen voor een lekkere en gezonde maaltijd . Op ons verzoek experimenten de koks met appelazijn over groenten als spuitjes, broccoli’s sperzieboontjes e.d. Ipv zout en in veel gevallen vervangt de appelazijn volledig het zout .

  2. Nou ja,

    Geef ook even aan dat er heel gezonde zouten op de markt zijn, zoals Himalayazout, Keltisch zeezout, EM zout.

    Vanalles teveel is schadelijk, maar keukenzout is killing

  3. Er is groot verschil in het soort zout. Het geraffineerde zout dat vaak in industrieel voedsel zit is het slechtste zout. Alle belangrijke mineralen zijn eruit gehaald, alleen het natrium niet. Het is vergelijkbaar met strooizout. Goed zout is echter iets waarvan we te weinig hebben. Dit is zeezout wat ongeraffineerd is. Alle 84 mineralen zitten er nog in.

  4. Over zout..neem uitsluitend natuurlijk zout. Je kan wennen aan minder. Zouten zijn echt onontbeerlijk o.a. als geleiders van functionele impulsen.

Geef een reactie