Meer onderwijs helpt tegen wereldwijde armoede

The Optimist 28 jun 2017 Samenleving

Een nieuw UNESCO-beleidsdocument laat zien dat het wereldwijde armoedecijfer meer dan gehalveerd kan worden als alle volwassenen de middelbare school zouden afronden.

Het document, Reducing global poverty through universal primary and secondary education, wordt gepubliceerd aan de vooravond van het VN High Level Political Forum (10-19 juli), dat zich richt op de uitroeiing van armoede in het kader van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Het document laat zien hoe belangrijk het is om onderwijs als instrument te erkennen om overal armoede in al zijn vormen te beëindigen. Uit nieuwe gegevens van het UNESCO Instituut voor Statistiek (UIS) blijkt dat in veel landen nog voortdurend hoge schooluitval voorkomt. Daardoor is er nog wel een grote hobbel te nemen om meer mensen via onderwijs uit de armoede te houden.

‘De nieuwe analyse over de verreikende voordelen van het onderwijs dat vandaag wordt vrijgegeven, moet goed nieuws zijn voor iedereen die aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel werkt om de armoede tegen 2030 uit de wereld te helpen,’ aldus Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO. ‘Het laat zien dat we een concreet plan hebben om ervoor te zorgen dat mensen niet meer van slechts een paar dollars per dag hoeven te leven en dat in dat plan onderwijs centraal staat.’

De nieuwe analyse over de impact van onderwijs op armoede door het UNESCO Global Report Monitoring Team (GEM) rapportage team is gebaseerd op de gemiddelde effecten van onderwijs op groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden van 1965 tot 2010.

Bron: UNESCO
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.