Meer Nederlanders vinden stoppen met aardgas een goed idee

The Optimist 23 aug 2017 Natuur & Milieu

Onze overheid heeft plannen om te stoppen met het gebruik van aardgas. Dit is al een tijdje bekend, maar nog niet iedereen is ervan op de hoogte. Het is niet alleen belangrijk dat zoveel mogelijk mensen ervan weten, maar ook dat er draagvlak is voor de omschakeling. Goed nieuws: uit een onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt nu dat dit draagvlak langzaamaan groeit.

Vorig jaar wist nog maar 14 procent van de Nederlanders van de plannen om te stoppen met aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Een nog grotere meerderheid (58 procent) is het er nu bovendien mee eens dat huishoudens moeten stoppen met aardgas. Als belangrijkste reden geven zij het klimaatprobleem op, de aardbevingen in Groningen en het feit dat het gas opraakt. Toch zijn er nog steeds tegenstanders. 28 procent van de ondervraagden is tegen de plannen. Dat het ‘weer zo’n linkse hype’ is valt onder de meest genoemde argumenten. Ook als reden wordt gegeven dat de bijdrage van Nederland wereldwijd te klein is en dat we aardgas nodig hebben.

Op de vraag welk alternatief de voorkeur heeft, geeft een kwart van de Nederlanders elektrische oplossingen op, zoals warmtepompen. Ook biogas wordt genoemd (7 procent). Een ander interessante oplossing is het gebruik van warmtenetten. Dit is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water door stroomt, afkomstig uit een warmtebron in de buurt. Deze leidingen kunnen huizen voorzien van vloer- en/of wandverwarming. Vijftien procent van de Nederlanders vindt dit een goed idee. Het HIER klimaatbureau vindt deze oplossing overigens het meest haalbaar en voorspelt dat als de plannen om te stoppen met aardgas doorgaan, een groot deel van de woningen in Nederland op een warmtenet zal worden aangesloten

Bron: Hier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.