Meer inzicht bij kinderen met astma met behulp van speciaal nachthemdje

The Optimist 23 aug 2017 Gezondheid

In Nederland lijdt zo’n 10 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar aan astma, een chronische infectie van de luchtwegen. Aangezien genezing niet mogelijk is, is het belangrijk de gezondheid van deze kinderen goed in de gaten te houden. Dat is niet altijd even makkelijk, omdat een kind de symptomen niet zo goed herkent als een volwassene.

Ook artsen hebben grote moeite om een goed beeld te krijgen van hun patiëntjes omdat ze zich voor een deel moeten baseren op de informatie die ze van hun ouders krijgen, en die is niet altijd volledig. Objectieve en regelmatige metingen zouden een veel completer beeld kunnen geven. Een Belgische studente productdesign, Beatrijs van Hoof, heeft voor haar afstudeerproject geprobeerd hier een oplossing voor te vinden, en wel op zo’n manier dat de kinderen er zelf op een speelse manier bij betrokken worden.

Het uitgangspunt was om de metingen ’s nachts te doen, zodat de kinderen overdag gewoon lekker kunnen spelen. Ook voor de metingen zelf is dit het beste tijdstip: ’s nachts daalt de longfunctie en treden vaker de eerste tekenen van een zich langzaam ontwikkelende astma-aanval op. Zo kwam Van Hoof op het idee om een nachthemdje te maken met aan de binnenkant geprinte elektroden, die benauwdheid in beeld kunnen brengen. Ze meten namelijk de activiteit van de tussenribspieren en het middenrif, oftewel de spieren die harder gaan werken als de longen het moeilijk hebben.

De gegevens worden via bluetooth doorgespeeld naar een speciale app, die gericht is op de kinderen zelf. Door middel van een aapje wordt de informatie begrijpelijk gemaakt. Zo kan je het aapje ’s ochtends wakker maken en een ‘astma-score’ van hem krijgen, een herinnering om je medicijnen in te nemen, en allerhande tips om astma-aanvallen te vermijden. De arts kan met de metingen ook een beter inzicht krijgen, door een maandoverzicht van de resultaten van de ouders opgestuurd te krijgen en leerkrachten kunnen gewaarschuwd worden als het kind een mindere dag heeft. Van Hoof en het ontwerpbureau dat het hemdje heeft ontwikkeld zijn momenteel op zoek naar partners die het project verder willen ontwikkelen.

Bron: Beatrijd van Hoof
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.