Meer groen in de stad? Tweede Kamer zegt ja!

The Optimist 12 sep 2017 Natuur & Milieu

Op dinsdagavond 5 september 2017 was hittestress (de opwarming van onze steden) aanleiding voor debat in de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu werd geconfronteerd met een ongekend eensgezinde Kamer: meer groen in de stad is één van de belangrijkste oplossingen voor hittestress en andere problemen die het gevolg zijn van klimaatverandering. Meer groen zorgt bijvoorbeeld ook dat bij hevige regenval de grond water beter opneemt en wateroverlast dus wordt beperkt.

Groen essentieel voor klimaatbestendige, duurzame stad

Stientje van Veldhoven van D66 was initiatiefnemer van het debat. Zij noemde actuele voorbeelden van mondiale klimaatverandering zoals de rampzalige overstromingen in de Verenigde Staten en Azië. Ze stelde dat we in Nederland maatregelen moeten treffen om voorbereid te zijn op gevolgen van klimaatverandering. Hevige neerslag komt volgens het KNMI veel vaker voor dan vroeger. Andere verschijnselen die samenhangen met klimaatverandering zijn luchtvervuiling, opwarming- en fijnstofproblemen in onze steden. Van Veldhoven concludeerde dat uitbreiding van groen essentieel is voor een klimaatbestendige, duurzame stad. Groen verbetert het milieu, zorgt voor minder luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en brengt verkoeling.

Grote eensgezindheid in de Kamer over groen

Remco Dijkstra van de VVD benadrukte tijdens het debat dat steden leefbaar moeten blijven en daarom de bewustwording van het belang van groen moeten benadrukken. Lammert van Raan van de PvD benadrukte dat te vaak verkeerde prioriteiten vergroening in de weg staan. Cem Lacin van de SP meldde dat tegels vervangen moeten worden door groen. Suzanne Kröger van Groen Links opperde dat parkeerterreinen, sportvelden, schoolpleinen, daken en gevels allemaal veel groener moeten worden gemaakt en dat het Rijksvastgoedbedrijf het goede voorbeeld moet geven.

Voortgang van klimaatbestendigheid

Staatssecretaris Sharon Dijksma gaf aan dat het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie en de Nationale Klimaatstrategie (NAS) moeten bijdragen aan een grotere klimaatbestendigheid van Nederland. Dijksma benadrukte de relevantie van deze plannen en het belang van voortgang.

Bron: De Groene Stad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.