Meer geld beschikbaar gesteld voor agrarisch natuurbeheer

The Optimist 13 jul 2017 Natuur & Milieu

Goed nieuws voor agrariërs. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) stelt jaarlijks 20 miljoen extra beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer. Dit geld is bedoeld voor versterking van de biodiversiteit. Ook komt er 10 miljoen euro per jaar bij voor de Brede Weersverzekering, waardoor boeren zich kunnen verzekeren tegen schade door extreme weersomstandigheden.

Het geld voor agrarisch natuurbeheer kan zowel voor versterking van de biodiversiteit als voor het behoud van weide- en akkervogels in landgoedgebieden dienen. Hiermee wordt de landbouwsector verduurzaamd en de flora en fauna behouden. Boeren die willen investeren kunnen in collectief verband een subsidie aanvragen. Tot op heden was er onvoldoende financiële ruimte om alle boeren te kunnen ondersteunen.

Staatssecretaris Van Dam zegt op de website van Rijksoverheid dat agrarisch natuurbeheer zorgt voor een grotere betrokkenheid van boeren bij het verbeteren van de biodiversiteit. De terugkeer van de vogels staat symbool voor de kwaliteit van het landschap. ‘Zij zijn het zichtbare resultaat van een landbouw die in balans is met de natuur.’

De 10 miljoen euro die beschikbaar is gesteld voor weersverzekering is ook een stok achter de deur voor boeren. Het ministerie van Economische Zaken trok nu al jaarlijks 9 miljoen euro uit voor een tegemoetkoming, maar dit was niet genoeg. Door de verhoging van dit budget kan het aantal verzekerden tegen bijvoorbeeld ijzel, storm of blikseminslag verdubbelen.

Hoewel de agrarische sector al tijden financieel onder vuur ligt, is dit een stap in de goede richting om boeren in ons land bij te staan. Zeker tijdens de winter, wanneer het weer soms extreem kan omslaan, is het goed dat zij kunnen aankloppen voor een verzekering of het beheer van de natuur.

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.