Meer Europeanen aan het werk dan voor de coronacrisis

The Optimist 10 dec 2021 Economie

In het derde kwartaal van dit jaar hadden in de Europese Unie 210 miljoen mensen een betaalde baan, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat zijn honderdduizend Europeanen meer dan voor de coronacrisis.

De werkgelegenheid groeide in Estland, Griekenland, Ierland, Litouwen en Spanje het hardst. Tegelijkertijd stagneerde het aantal banen in Finland en kwam er in Letland als enige land meer werkloosheid. In Nederland nam het aantal banen met 2,6 procent toe.

Banengroei

Door de coronacrisis werden vele bedrijven deels of helemaal gesloten; van winkels tot theaters en van restaurants tot bioscopen. Na de versoepelingen van 2021 konden deze bedrijven weer open en ging de consument meer geld uitgeven. Als gevolg hiervan werd de banengroei gestimuleerd en vonden meer mensen werk.

Economische groei

Naast meer werkgelegenheid zorgden de extra uitgaven voor economische groei. Het bruto binnenlands product groeide met 2,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De Nederlandse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 5 procent.

Bruto binnenlands product

Desalniettemin zit de economie nog niet op het niveau van voor corona. Het bruto binnenlands product ligt in de eurozone 0,3 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2019, terwijl in de Europese Unie het totale bbp nog 0,1 procent lager is. Bovendien zijn in de eurozone nog altijd 300.000 minder mensen aan het werk dan in de laatste drie maanden van 2019. De vooruitzichten zijn wel positief.

Wil je meer lezen over de economie en arbeidsmarkt? Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse markt zich snel herstelt. Lees hierover meer in deze daily.

Bron: NU.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie