Economie en arbeidsmarkt herstellen in rap tempo 

The Optimist 18 okt 2021 Economie

Uit de Macro Economische Verkenning van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie en arbeidsmarkt razendsnel herstellen. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheden noodsteun die in de economie zijn gestoken.

In vergelijking met andere Europese landen is de recessie in Nederland minder diep en de economische groei sterk. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de staatsschuld laag was en dat er veel noodsteun in de economie is gepompt. Ondanks dat dit een gat in de begroting veroorzaakte, hebben deze maatregelen ervoor gezorgd dat de economie niet volledig instortte en de werkloosheid laag bleef.

Het CBS gaat ervan uit dat de economie dit jaar met 3,9 procent groeit ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is het niveau van voor de pandemie alweer bijna bereikt. Ook volgend jaar verwachten ze 3,5 procent groei. Zelfs als er een nieuwe lockdown komt, is er dit jaar en volgend jaar sprake van groei. In dat geval zijn de groeipercentages van respectievelijk 3,3 en 2,2 kleiner dan zonder contactbeperkende maatregelen.

Ook de werkloosheidscijfers zijn gunstig. Het grote personeelstekort hield de werkloosheid laag. Het planbureau verwacht dat de werkloosheid dit jaar op 3,4 procent blijft steken.

Desalniettemin zijn sommige mensen sceptisch over het verlangen naar constante economische groei. In het artikel Zet een punt achter oneindigheid gaan we hierover in gesprek met auteurs Walter Breukers en Jaap Godrie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie