Meer bomen, hoger geboortegewicht

The Optimist 3 mei 2025 Gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat baby’s gezonder ter wereld komen als er meer bomen zijn in de buurt van de moeder. Deze baby’s hebben namelijk een hoger gewicht en er schijnt minder kans op vroeggeboorte te zijn.

Tussen 1990 en 2020 werden in de Amerikaanse stad Portland meer dan 36.000 bomen aangeplant. Voor onderzoekers van de Drexel University was dit een unieke kans om te onderzoeken of bomen een verschil maken voor de volksgezondheid. Het onderzoek in het tijdschrift Science of The Total Environment keek daarom naar alle bevallingen tussen 2015 en 2020, en vergeleek deze met het aantal bomen dat is aangeplant in een straal van 100 meter rond de woonplaats van de moeder.

De resultaten zagen een duidelijke link. Meer bomen worden geassocieerd met een hoger geboortegewicht. Deze correlatie blijft overeind als rekening wordt gehouden met andere factoren die het geboortegewicht kunnen beïnvloeden, zoals etnische afkomst, BMI, opleidingsniveau of het aantal eerdere zwangerschappen van de moeder.

Ook konden de wetenschappers heel concrete resultaten vinden. Zo bleek dat wonen binnen 100 meter van ten minste tien bomen gepaard ging met een toename van ongeveer 50 gram in geboortegewicht. Een hoger aantal bomen blijkt ook het risico op vroeggeboorte te verkleinen. Volgens Yvonne Michael, professor Biostatistiek, maakt deze extra 50 gram een groot verschil uit. ‘Het lijkt misschien niet veel, 50 gram, maar als elke baby in onze steekproef bij de geboorte 50 gram meer zou wegen, betekent dat 642 minder baby’s die als te klein worden beschouwd voor de zwangerschapsduur, en die een hoger risico lopen op een minder goede ontwikkeling later in het leven.’ Dat is ruim een vijfde van de 2879 baby’s in de studie die de diagnose kregen.

Eerdere studies wezen al naar deze connectie tussen groen en gezondheid. Echter focusten deze onderzoeken zich in het algemeen op bestaand groen in de wijk, wat een nadeel heeft. In groenere wijken leven er vaak rijkere, hoger opgeleide mensen, en deze factoren spelen ook mee in de gezondheid. Het nieuwe onderzoek is uniek omdat het focust op nieuw aangeplante bomen, en die doorbreken dat patroon. Volgens Michael is het zeldzaam om gedetailleerde informatie te hebben over grootschalige aanplant van bomen. ‘De bestaande bosbedekking is vaak sterk verbonden met andere factoren zoals inkomen, opleiding en etnische afkomst, waardoor het moeilijk is om de invloed van de bomen met zekerheid te isoleren. Door op nieuw aangeplante bomen te focussen, kunnen we die bias wegfilteren – eigenlijk zien we het als een natuurlijk experiment.’

Voor meer informatie, klik hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie