Meditatie kan beschermen tegen Alzheimer

The Optimist 17 okt 2022 Gezondheid

Uit recent onderzoek blijkt dat meditatie ouderen kan beschermen tegen Alzheimer. Het werkt zelfs beter dan een andere cognitieve oefening: het leren van een nieuwe taal.

Activiteiten als mindfulness vergroten ons bewustzijn en dragen bij aan onze emotionele gezondheid. Deze vermogens nemen af bij iemand met een vorm van dementie, zoals Alzheimer.

Beter dan taal

Tijdens een Frans onderzoek naar het effect van meditatie op het brein van ouderen, werden 137 deelnemers verdeeld over twee groepen. Gedurende achttien maanden kreeg de ene groep wekelijks een meditatieles van twee uur, en de ander wekelijks een twee uur durende Engelse taalles. Beide groepen beoefenden dagelijks thuis ook nog hun meditatie- of taalles. De groep die aan meditatie deed, deed het beter dan de mensen die Engelse les kregen.

Aandachtsregulatie door meditatie

Auteur van het onderzoek dr. Gael Chetelat van de Universiteit van Caen-Normandië zegt dat de onderzoeksscores bij meditatie toenamen door aandachtsregulatie en sociaal-emotionele capaciteiten. Hij merkte in het bijzonder op dat de subscore voor aandachtsregulatie alleen toenam na meditatie.

Hersenstructuur behouden

‘Kan meditatie, een mentale trainingsbenadering van aandacht en emotieregulatie, de hersenstructuur en functie behouden bij cognitief onaangetaste oudere volwassenen?’ vraagt dr. Chetelat zich af. ‘Strategieën om dementie te voorkomen zijn dringend nodig. Mentale training die gericht is op stress en aandachtsregulatie heeft het potentieel om zowel cognitieve als emotionele aspecten van veroudering te verbeteren.’

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie