Mannen solidair op Internationale Vrouwendag

The Optimist 8 mrt 2022 Samenleving

Sommige heren BN’ers – vooral rappers – hadden 8 maart met een rode stift in hun agenda mogen zetten. Het is vandaag namelijk Internationale Vrouwendag. En het thema is deze keer: solidariteit… van mannen.

Vrouwen strijden al meer dan een eeuw voor gelijke rechten, zelfbeschikking en vrijheid. Daarbij is de solidariteit van mannen dringend gewenst. Samen streven naar en opstaan voor gelijkwaardigheid is hier het motto.

Historie

De eerste viering van Internationale Vrouwendag vond precies 111 jaar geleden plaats. Een jaar later, in 1912, besloot ook Nederland de dag te vieren. Waarschijnlijk begon het allemaal in de VS, met een staking van textielwerkers in New York. Vrouwen demonstreerden op 8 maart 1908 massaal tegen de erbarmelijke werkomstandigheden in de fabrieken. Niet veel later werd besloten dat er een dag moest komen om de gelijkwaardigheid van vrouwen ten opzichte van mannen te onderstrepen. Er is nog een reden waarom 8 maart een bijzonder dag is. Aan het begin van de communistische revolutie in Rusland besloten vrouwen op 8 maart 1917 massaal het werk neer te leggen en te gaan demonstreren.

Initiatieven

Vorig jaar september organiseerde de VN een bijeenkomst om de gelijkwaardigheid van genders te bespreken. Een conclusie luidde dat het nog 257 jaar zou duren om economische gelijkheid te bereiken in een wereld waarin 90 procent van alle staatshoofden en Fortune 500-CEO’s mannelijk is. Wereldleiders uit het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en de academische wereld besloten zich aan te sluiten bij HeForShe Alliance: een unieke groep ambitieuze koplopers die vastberaden zijn om de vooruitgang op weg naar gendergelijkheid te versnellen.

In Nederland is er het platform Internationale Vrouwendag. Hier wordt gesteld: ‘We hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord.’ Op de website kun je zelf een activiteit plaatsen om je solidariteit te laten merken of gelijkwaardigheid te bevorderen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie