The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Mannen herstellen sneller van de griep dan vrouwen. Ze zouden meer genezend eiwit in de longen hebben dan vrouwen. Hierdoor zouden mannen sneller herstellen, blijkt uit onderzoek aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore.
De muizen en menselijke cellen werden geïnfecteerd met het griepvirus. Zowel de mannelijke muizen als de mannelijke menselijke cellen produceerden meer amfireguline. Een proteïne dat belangrijk is voor het helen van wondjes. De mannelijke muizen herstelden daardoor sneller dan de vrouwtjes. De mannelijke muizen die het eiwit amfireguline misten, hadden bovendien dezelfde hersteltijd als de vrouwen. De bevindingen zijn half juli gepubliceerd in Biology of Sex Differences.
‘Het onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingen voor griep waarbij aan de amfiregulineproductie een boost zou kunnen worden gegeven voor met name vrouwen’, zegt auteur en assistent professor Sabra Klein (PhD) aan de afdeling Molecular Microbiology and Immunology op de Bloomberg School.
Onderzoekers weten al langer dat vrouwen vaak zieker zijn van de griep en dat het herstel wat langer duurt. Zelfs als de ernst van het virus hetzelfde is, volgens Klein. ‘Wetenschappers dachten dat dit kwam doordat vrouwen vaker longontsteking kregen, maar uit de bevindingen blijkt dat dat het weefstelherstel minder snel gaat door een lage productie van het amfireguline.’
Klein en haar collega’s infecteerden voor het onderzoek muizen met het A/H1N1 griepvirus. Dit virus veroorzaakte een pandemie in 2009/2010 met meer dan 18.000 doden. Hoewel mannelijke en vrouwelijke muizen vergelijkbare niveaus van het virus geïnfecteerd hadden gekregen en zij in ongeveer in dezelfde hoeveelheid tijd beter werden, leden de vrouwtjes significant meer aan hun infecties. Dat stellen de onderzoekers. ‘Ze hadden meer verlies van lichaamsgewicht en grotere longontsteking tijdens de acute fase van infectie en later duurde het langer om de normale longfunctie te herstellen.’
Het is nog niet duidelijk welke factoren de grotere stijging van de amfiregulineproductie bij mannen tijdens griepinfecties veroorzaken. Klein en collega’s vermoedden dat dit aanvankelijk te wijten is aan testosteron, maar ze vonden ook dat dit geslachtshormoon het amfiregulinegehalte niet reguleerde. ‘Het geslachtshormoon heeft wel invloed op de griepinfecties, maar staat niet in verband met het eiwit’, aldus Klein.
Het onderzoeksteam onderzoekt nu het beschermende effect van testosteron en de factoren die invloed hebben op de productie van amfreguline. Evolutionair gezien kan het natuurlijk wel zo zijn dat mannen meer resistent zijn tegen de griepeffecten, zeggen de onderzoekers. Ze hebben meer weerstand opgebouwd. Mannen waren vroeger nu eenmaal meer betrokken bij gevechten, de jacht et cetera, waardoor ze meer gewond raakten en meer vermogen tot wondgenezing hebben opgebouwd, maar dat blijft natuurlijk speculeren.
Bron: Johns Hopkins University, BaltimoreSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties