Manifest voor een duurzaam regeerakkoord

The Optimist 9 jul 2021 Natuur & Milieu

Op 8 juli overhandigde stichting SDG Nederland en haar netwerk in naam van duizenden ondertekenaars het manifest voor een Duurzaam Regeerakkoord. Demissionair minister Kaag nam het in ontvangst.

Sinds de aftrap van de campagne van SDG Nederland voor een Duurzaam Regeerakkoord hebben 2.100 organisaties en meer dan 4.300 burgers het manifest ondertekend. Met deze steun trokken ze naar Den Haag. Hier overhandigden ze, onder andere aan demissionair minister en D66-leider Sigrid Kaag, een groot bord met het manifest voor een duurzaam regeerakkoord.

De boodschap is duidelijk: gebruik de SDG’s als hoofdlijnen voor een nieuw, duurzaam regeerakkoord. Dit houdt in dat het komende regeerakkoord een goede balans tussen economie, ecologie en sociale waarden moet bevatten.

Om aandacht van zoveel mogelijk Kamerleden en ministers te trekken, namen ze de Kop van Jut in de SDG-kleuren mee. Met een hamer (nee, niet die van de SER) kon iedereen proberen om alle Duurzaamheidsdoelen aan te tikken.

Ook waren er afgevaardigden van het Duurzaam Overleg Politieke Partijen (DOPP). Zij hebben het manifest verder uitgebouwd. Dit zijn de zes netwerken Duurzaamheid van het CDA, D66, GL, PvdA, Volt en VVD. Het document biedt vijftig bouwstenen op de gebieden energie, landbouw, wonen en economie. Dit is de derde keer op rij dat het DOPP na landelijke verkiezingen zo’n document heeft opgesteld.

Met dit document hopen ze onder andere praktische aanknopingspunten te bieden aan de onderhandelaars voor een nieuwe coalitie. Het document laat zien dat er een brede coalitie mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Het manifest is duurzamer dan het doorsnee verkiezingsprogramma, maar heeft wel aandacht voor innovatie en ondernemerschap. Het enige punt waar ze nog niet uitgekomen zijn, is kernenergie.

Meer informatie: www.duurzaamregeerakkoord.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie