Malariavaccin beschermt ook ongeboren baby

The Optimist 19 sep 2017 Gezondheid

De Plasmodium falciparum is de dodelijkste malariaparasiet ter wereld. Wanneer een zwangere vrouw antistoffen tegen deze parasiet heeft aangemaakt, geeft ze die via haar bloed en de placenta door aan de foetus. Hierdoor is het kind direct na de geboorte al beschermd tegen malaria. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Maryland.

Bescherming pasgeboren baby’s tegen malaria

Negentig procent van de slachtoffers van malaria valt in Afrika. Vooral jonge kinderen raken vaak geïnfecteerd. Voor het onderzoek werden er in Malawi 33 bloedstalen afgenomen bij pas bevallen moeders. Naast het bloed van de moeders werd ook het navelstrengbloed van de baby’s onderzocht. Hierdoor kon worden vastgesteld dat pasgeboren baby’s de antistoffen hadden meegekregen van hun moeder.

De ontdekking biedt een oplossing voor de bescherming van pasgeborenen tegen malaria. Door een zwangere vrouw tegen malaria te vaccineren, is de foetus ook meteen beschermt tegen de ziekte. Volgens de directeur van de malaria-afdeling van de Universiteit van Maryland kan het vaccineren van moeders tijdens de zwangerschap een zeer effectieve strategie zijn om baby’s tegen malaria te beschermen. ‘Dat is van cruciaal belang, want jonge kinderen lopen het meeste risico om te sterven door infectieziekten als malaria.’

Testen met het malariavaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft als doelstelling om tegen het jaar 2030 malaria over de hele wereld te hebben uitgebannen. Volgend jaar start de organisatie in drie Afrikaanse landen met het testen van het eerste vaccin tegen malaria. Tot die tijd wordt malaria en de effecten van de ziekte bestreden door de verspreiding van insecticidesprays, muskietennetten en geneesmiddelen. Volgens de laatste cijfers is het aantal sterfgevallen aan malaria sinds 2000 flink gedaald. Zo waren er in 2015 maar liefst 212 miljoen malariagevallen waarvan de meeste in Afrika. In datzelfde jaar stierven er 429.000 mensen aan malaria, wat een daling is met 62 procent sinds 2000.

Bron: IPS News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.