Luteïne in groente en kruiden kan uitzaaiing van borstkanker voorkomen

The Optimist 27 jan 2017 Gezondheid

Een op de vijf gevallen van borstkanker is bekend als een “triple negatief”: een van de meest dodelijke vormen. Maar een bestanddeel gevonden in selderij, broccoli en kruiden zoals tijm en peterselie zou de uitspreiding hiervan kunnen tegenhouden, hebben onderzoekers ontdekt.

Het bestandsdeel luteïne doet wat chemotherapie niet kan, namelijk de triple negatieve cellen opsporen en voorkomen dat deze zich uitzaaien.

Deze cellen missen drie receptoren die de chemotherapeutische medicijnen normaal gesproken opsporen en zich aan vastklampen. Doordat deze drie receptoren ontbreken, moeten oncologen zeer agressieve middelen en therapieën gebruiken om te zorgen dat deze kankercellen zich niet uitspreiden.

Onderzoek heeft aangetoond dat luteïne dit ook kan. In een experiment hebben onderzoekers ontdekt dat luteïne de triple negatieve cellen weerhield van uitzaaiing naar de longen. In een tweede studie blokkeerde de stof zelfs uitzaaiing door de rest van het lichaam. Daarbij komt dat luteïne de kankercellen ook doodt.

De onderzoeken worden op dit moment nog beperkt tot dieren, maar onderzoekers hopen dit in de toekomst ook te kunnen testen bij mensen.

Bron: What Doctors Don't Tell You
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie