Luisteren is zo gek nog niet

The Optimist 30 aug 2019 Gezondheid

In een boek kruipen en je laten meenemen door het verhaal is voor veel mensen nog steeds een genot. We maken echter steeds minder tijd vrij om een boek open te slaan. Hiervoor in de plaats maakt een groeiend aantal mensen gebruik van audioboeken of podcasts. Wetenschappers van de Universiteit van Berkely Californië onderzochten of luisteren hetzelfde effect heeft als lezen.

De neurowetenschappers maakten interactieve kaarten die aantonen welke woorden het brein activeren. De interactieve kaarten zijn 3D-voorstellingen van het brein waarin woorden, die gegroepeerd zijn in categorieën, oplichten in het stuk brein dat actief wordt bij het waarnemen van die woorden. Met deze kaarten zagen de wetenschappers wat er met het brein gebeurt bij het lezen of horen van verhalen. De kaarten wijzen uit dat het horen of lezen van woorden geen verschil maakt. Zowel het luisteren als het lezen van een boek creëert dezelfde cognitieve en emotionele respons van het brein.

Identieke hersenactiviteit

De interactieve kaarten konden worden gemaakt door een groep mensen een maand lang naar een populaire podcast serie te laten luisteren. Vervolgens lazen de proefpersonen diezelfde verhalen. Met behulp van MRI-scans werd de breinactiviteit van de groep mensen gemeten bij zowel het lezen als het luisteren. De datasets die de kaarten vormden, waren vrijwel identiek.

Veelbelovend resultaat

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Journal of Neuroscience, zijn veelbelovend voor onderzoek naar leervermogen, spraakgebrek en dyslexie. Mensen die moeite hebben met lezen of leren uit boeken, zijn geholpen als het brein via audio dezelfde informatie kan opnemen. Onderzoeksleider Fatma Deniz is ervan overtuigd dat als in de toekomst blijkt dat mensen met dyslexie goed leren via audio, er meer mogelijkheden komen in de klaslokalen.

Bron: Berkely Universiteit van Californië
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie