Ludieke borden onthaasten fietsverkeer in Amsterdam

The Optimist 9 mei 2023 Samenleving

Fietsverhuurbedrijf Swapfiets installeert ludieke verkeersborden in Amsterdam. De borden zijn een knipoog als reminder om mensen aan te sporen positiever in het fietsverkeer te staan.

Nu het weer langzaam aan iets mooier wordt, zullen steeds meer mensen de fiets pakken om van A naar B te gaan. Zeker in drukke steden als Amsterdam kan zo’n fietstochtje door de toenemende drukte en het gedrag van verkeersdeelnemers wat chaotischer uitvallen dan verwacht.

Verkeersborden met een knipoog

Om de fietsers een beetje te onthaasten, bedacht Swapfiets een milieuvriendelijke actie. Op veertig locaties verspreidde het bedrijf milieuvriendelijke ‘verkeersborden’ door de stad. Dit zijn geen echte verkeersborden, maar borden op basis van biobased-materiaal. Op de borden staan korte, ludieke teksten die fietsers hun fietstocht met een glimlach moeten doen voortzetten.

Onderzoek naar fietsgedrag

De fiets is een schoon en efficiënt vervoersmiddel, zeker in een land als Nederland, met infrastructuur aangepast op fietsers. In hoofdsteden kan het verkeer echter zo druk zijn, dat het mensen stress oplevert, of zelfs gevaarlijke situaties veroorzaakt. Uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Swapfiets bleek dat 93 procent van de mensen het fietsverkeer in Amsterdam ervaart als gehaast, en 83 procent als brutaal en gevaarlijk. De actie van het bedrijf moet mensen eraan herinneren om respectvol met elkaar om te gaan in het verkeer.

‘Amsterdamse fietsers gedragen zich geregeld alsof het fietspad alleen van hen is, terwijl we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor een goede sfeer en de veiligheid’, zegt Katelijne Boerma. Zij was ruim vijf jaar fietsburgemeester van Amsterdam. ‘Toen ik deze fietsborden met knipoog voorbij zag komen, kreeg ik een glimlach op mijn gezicht. Ik denk dat deze positieve prikkel een goede gentle reminder kan zijn om stil te staan bij ons eigen gedrag in het verkeer.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie