Lucht in vliegtuigcabine is ongezond

The Optimist 23 jun 2017 Gezondheid

Kom je met een vervelend gevoel, misschien zelfs ziek, het vliegtuig uit? Dan is daar een goede verklaring voor. De lucht in vliegtuigen is namelijk verre van gezond. Zeg maar gewoon: giftig.

Dit blijkt uit een nieuw rapport dat is gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lucht die we binnen vliegtuigen inademen zou namelijk erg vervuild zijn, en kan zelfs in verband worden gebracht met kanker, chronische vermoeidheid en neurologische problemen. Volgens het rapport zou die giftige lucht kunnen leiden tot het aerotoxisch syndroom, een verzamelnaam voor allerlei langetermijneffecten op de gezondheid die worden veroorzaakt door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig.

Het rapport stelt dat er wel degelijk een verband zou zijn tussen de vervuilde lucht en symptomen en ziektes op korte én lange termijn. Dat zou komen omdat toxische bestanddelen van motorolie zich in die lucht bevinden. In 2015 zouden maar liefst 3,5 miljard passagiers en 500.000 piloten en cabinepersoneel aan die giftige stoffen blootgesteld zijn, aldus het rapport.

‘Men kan er vanuit gaan dat die besmette lucht gelinkt kan worden aan chronische symptomen en diagnoses,’ zo luidt het. Het rapport kwam er na een onderzoek onder 200 vliegtuigmedewerkers, bij wie – zo bleek – een heleboel symptomen werden vastgesteld. Van kleine neus-, keel-, en oogproblemen en huidaandoeningen tot problemen met de luchtwegen en darmproblemen, maar ook chronische vermoeidheid, neurologische problemen en zelfs kanker. Bovendien zou de giftige lucht een directe impact hebben op onze gezondheid, zo stelt het rapport. In de vijftien gevallen waarbij de besmette lucht in de cockpit terecht kwam, raakten in zeven daarvan de piloten geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

De koepelorganisatie van de Britse luchtvaart reageert alvast verontwaardigd op het onderzoek en haalt een andere studie aan: ‘Uit recent onderzoek van de European Aviation Safety Agency blijkt dat de lucht in vliegtuigen minstens even gezond is als die in normale ruimtes,’ zo verklaren ze. Al geven ze wel aan eventuele klachten heel serieus te nemen.

Bron: WHO
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.