Loterijwinnaar schenkt geld aan natuurbehoud

The Optimist 12 apr 2022 Natuur & Milieu

Wat doe je als je 200 miljoen euro wint? Een paar nieuwe huizen aanschaffen, je familie en vrienden blij maken met een droomreis naar Siberië of toch maar elke week een nieuwe elektrische fiets? Een anonieme Fransman die vorige week dit bedrag won, geeft bijna het hele bedrag weg voor natuurbehoud.   

Fonds opgericht

De gulle gever won het enorme bedrag in de EuroMillions jackpot loterij. Vervolgens richtte hij het Syama Endowment Fund op, vernoemd naar een stad in Ivoorkust. Hier heeft hij naar eigen zeggen veel tijd doorgebracht. Het gedoneerde geld is bestemd voor ‘de bescherming en de revitalisering van bossen, het behoud en de regeneratie van biodiversiteit en het ondersteunen van zorgverleners voor families’. In een open brief op de website van het fonds schrijft hij dat hij alleen meespeelde met grote jackpotloterijen om ooit veel geld te kunnen steken in de oprichting van zo’n fonds. ‘Tijdens mijn leven heb ik in Ivoorkust de onophoudelijke stroom van vrachtwagens gezien, geladen met bomen uit de bossen van Burkina Faso’, vertelde hij aan de Franse krant Le Parisien.

Betekenis geven

Het gewonnen bedrag is de op een na grootste jackpot in de geschiedenis van de betreffende loterij. De winnaar is alleen bekend als een gepensioneerde heer in het zuiden van Frankrijk, die de boodschap wil verspreiden dat mensen de natuurlijke omgeving kunnen behouden als we willen – en dat ‘het geven’ je gelukkiger maakt dan ‘het hebben’. ‘Het is nooit mijn droom geweest om boten, kastelen of andere sportwagens te bezitten; wel om iets nuttigs met geld te doen en er betekenis aan te geven, met een maximale positieve impact.’ De naam van de man blijft dus onbekend, maar deskundigen gaan ervan uit dat hij niet Sywert heet.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie