Een mobiele data luchtballon

The Optimist 24 jul 2020 Samenleving

Waar we in Nederland al problemen voorzien bij het gebruiken van een corona-tracker-app, is dat in grote delen van Afrika iets waarvan ze amper durven dromen. Veel gebieden van dit continent moeten het zonder enige vorm van internet doen. Google’s Loon Project gaat hier verandering in brengen.

Jules Verne maakte er een fictionele reis om de wereld mee in tachtig dagen: een luchtballon. Hoewel ze een pittoresk plaatje vormen, lijkt dit misschien niet een vervoermiddel waarin nog veel vooruitgang te boeken valt. Toch gebruikt een van de nieuwere projecten van Google ze om de mensen Afrika verder te helpen. In dit werelddeel beschikt 72 procent van de ongeveer 1,3 miljard inwoners niet over een actieve internetverbinding. Door grote ballonnen in de stratosfeer los te laten, die voor een internetconnectie van 18,9 mbps zorgen, vervangt Google op een slimme manier zendmasten in een gebied waar voor deze geen of nauwelijks infrastructuur is. Kenia is uitgekozen als eerste land voor deze manier van internetverbinding omdat het binnen Afrika een van de voorlopers is als het gaat om het verbinden van gemeenschappen met innovatieve technologie.

Met het project wil het bedrijf de Keniaanse overheid helpen bij hun strijd tegen corona, waarbij men tot nu toe vaak tegen slechte communicatiemogelijkheden oploopt. Daarnaast is het volgens Loon ook mooi meegenomen dat ze voor de lange termijn het land van internet kunnen gaan voorzien. Het project wordt in samenwerking met het bedrijf Telkom Kenya uitgevoerd. Vijfendertig (dus niet negenennegentig) luchtballonen worden in Amerika losgelaten, waarna ze, door gebruik te maken van windstromen, boven onder andere Iten, Eldoret en Baringo (of in andere woorden een gebied van vijftigduizend vierkante kilometer) internet gaan leveren.

De ballonnen werken op zonne-energie om zo ook hun voetafdruk te verminderen en hun werkuren te vergroten. Eerder zijn de ballonnen al ingezet boven Sri Lanka en werden ze gebruikt om Puerto Rico van internet te voorzien nadat het land was getroffen door Orkaan Maria.

Bron: NYTimes.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met