Liefdestaal: verstaan jullie elkaar wel?

The Optimist 14 feb 2020 Samenleving

Het zal je maar gebeuren: je verwacht op Valentijnsdag een bos rode rozen van je lief, maar de bloemenvaas blijft leeg. Of je spreekt je diepste gevoelens uit, maar de woorden lijken niet binnen te komen bij de andere partij. Geen paniek, deze ongemakkelijke situaties kun je voortaan voorkomen – of in ieder geval verklaren – aan de hand van verschillende liefdestalen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat jij een andere liefdestaal spreekt dan je partner.

Iedereen heeft een liefdestaal. Dit is de manier waarop je de liefde het beste verstaat. In totaal bestaan er vijf verschillende liefdestalen, deze werden ontdekt door dr. Gary Chapman. Hij schreef tientallen boeken over de toepassing van zijn love languages en hielp vele mensen hun liefdestaal en die van hun partner beter te begrijpen – en succesvol toe te passen.

De vijf liefdestalen

Chapman introduceerde de volgende vijf algemene liefdestalen:

1. Tijd
Als jouw liefdestaal tijd is, is aandacht hebben voor elkaar erg belangrijk voor je. Je vindt het fijn om samen tijd door te brengen, het liefst zonder gestoord te worden. Afleiding door mobiele telefoons of televisie kun je niet waarderen, diepe gesprekken daarentegen wel.

2. Bevestigende woorden
Bij deze liefdestaal draait het om het uitspreken van waardering. Als je deze liefdestaal spreekt, vind je het fijn om bevestigende woorden te horen, zoals ‘ik hou van jou’. Negatieve woorden ervaar je daarentegen als zeer kwetsend.

3. Cadeaus
Deze liefdestaal gaat niet zozeer om de financiële waarde van materiële dingen, maar je vindt het fijn om iets te krijgen waaruit blijkt dat iemand je goed kent en moeite voor je heeft gedaan.

4. Hulpvaardigheid
Bij deze liefdestaal staan daden centraal. Woorden betekenen juist minder voor je. Je vindt het fijn als je hulp krijgt bij de alledaagse dingen; samen boodschappen doen, het huis aan kant maken of samen online op zoek naar jullie volgende vakantiebestemming.

5. Lichamelijke aanraking
Als lichamelijke aanraking jouw liefdestaal is, versta je de liefde op haar best als je wordt geknuffeld, een kus krijgt of samen vrijt. Je kunt niet goed voor langere tijd zonder je partner en hebt hem of haar het liefste vaak bij je in de buurt.

Welke liefdestaal spreek jij?

Misschien herken je jezelf in meerdere van de omschreven liefdestalen. Toch zal er één van de vijf jouw primaire liefdestaal zijn. Op de website van Chapman kun je een quiz doen om erachter te komen welke dat is. Een quiz in het Nederlands vind je hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie