Lichter leven tip 13: plant een (moes)tuin

The Optimist 17 jun 2019 Zingeving

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden. Dit keer een tip om op een leuke en simpele manier mindful te leven.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Eerder gaf ik 7 tips voor 7 lichte dagen. De eerste tip kreeg zijn eigen artikel. Nu is het de beurt aan tip twee: plant een (moes)tuin. Een tip die deze maand helemaal actueel is. Een (moes)tuin vraagt aandacht en geduld en is daarom een prima manier om meer mindful te leven. Daarbij creëert het mogelijkheden. Je kunt op den duur misschien moeszaden telen, jams, taarten en curries verkopen of zelfs (moes)tuin workshops gaan geven.

Je kunt ervoor kiezen om naar het tuincentrum te gaan voor kant en klare planten, maar het is veel leuker om zaadjes uit zakjes op te kweken tot plantjes én bovendien is dat nog veel goedkoper ook. Bestudeer de kweektips op de verpakking en besteed elke dag een paar minuten aan je (moes)tuin in wording.

Overzetten

Als de plantjes de peuterleeftijd hebben bereikt, kun je ze overzetten in leuke potjes of glaasjes, ook perfect om weg te geven als cadeautje. Later in de zomer kun je de zaden van de bloemen drogen en bewaren tot volgend jaar.

Heb je moesplantjes, dan kun je van het fruit jam maken, het blad van de kruiden plukken of van de pompoenen over een paar maanden Halloween-decoraties of lekkere herfstpompoensoep maken!

Heb je geen tuin? Denk niet dat het op je balkon of zelfs in je keukenraam niet zou kunnen: ‘window farming’ is hip & happening.

Makkelijk kweken

Het allermakkelijkste plantje om te kweken is tuinkers. Het zit bomvol vitamines en is echt krachtvoer. Je eet het op broodbeleg zoals kaas, ei en vleeswaren, over een salade, of gewoon een bosje, afgeknipt met een schaar, uit de hand.

Levenstuin

Heb je écht geen groene vingers, kweek, voed en onderhoud dan je vriendschappen! Je vrienden zijn tenslotte de bloemen in je levenstuin, of zoals op het houten bordje in mijn tuintje staat: ‘Friends are the flowers in the garden of life’.

Lees hier de vorige tip van Nannet

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie