Lichter Leven Tip 12: ga plussen en minnen

The Optimist 27 mei 2019 Zingeving

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden. De twaalfde tip geeft je inzicht in je energiebalans: ga plussen en minnen!

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Vorige week gaf ik 7 tips voor 7 lichte dagen, een hele week lang. De eerste tip was om te gaan plussen en minnen. Hierop kwamen reacties van lezers, daarom ga ik er deze week dieper op in.

De eerste uitleg van de tip: als je op een kruispunt in je leven staat en je weet niet wat je moet doen, pak dan een pen en papier. Schrijf je dilemma bovenaan en daaronder aan de linkerkant alle pluspunten en rechts alle minpunten. Je kunt dit op alles in je leven toepassen: een nieuwe baan zoeken of niet; een relatie beëindigen of beginnen; iets wel of niet kopen; een vrije dag nemen, op visite gaan. Schrijf zoveel mogelijk voordelen (pluspunten) en zoveel mogelijk nadelen (minpunten) op en je komt vast en zeker uit op een besluit.

De tweede uitleg van de tip: een plus geeft je energie, een min kost je energie. Een plus vult je energietank, de min leegt hem. Als jouw plussen en minnen met jouw energieniveau te maken hebben, gebruik dan dit hulpmiddel om in beeld te brengen waar je energielekken en -vullers zitten. Een handig hulpmiddel is het weekurenschema.

Vullen energietank

Een week heeft 168 uren. Besteed ze wijs. Breng met kleurpotloden eens in beeld waar jouw tijd én energie naartoe gaat. Onderaan het weekurenschema word je geholpen. Het is belangrijk dit te realiseren: je tijd is eindig, maar je energie ook. Net als de benzinetank van een auto kan jouw energietank leeg raken, maar gelukkig ook weer gevuld worden.

Plus geeft energie

Je kunt aan de hand van het schema deze vragen beantwoorden: wat (en wie) zijn mijn energiegevers en wat (en wie) zijn mijn energiezuigers? Omcirkel alles wat je energie geeft met een grote plus, en alles wat je energie kost met een grote min.

Min kost energie

Misschien kost een verplicht bezoek je niet veel tijd, maar ben je daarna zoveel energie kwijt dat je vervolgens niets meer kunt ondernemen: wég dan met dat uurtje. Of plan het op een tijdstip dat je daarna kunt uitrusten. Natuurlijk zullen er altijd activiteiten en mensen zijn waar je niet omheen kunt, of wilt, ook al zijn ze geen energiegevers. Zorg dan júíst voor voldoende plussen, zodat je deze minnen goed aankunt.

‘Plaats het zuurstofmasker eerst over uw mond en neus alvorens u een ander helpt’, zei ik toen ik in mijn jonge jaren stewardess was. Toen niet wetende dat het nu een van mijn lichter leven motto’s is: ‘Zorg eerst voor genoeg plussen voor jezelf, zodat je daarna een plusje voor anderen kunt zijn.’

Lees hier de vorige tip van Nannet

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie