Lezersaanbieding: korting op ’s werelds eerste recyclebare eco matras

The Optimist 18 dec 2020 Gezondheid

Afgelopen juni lanceerde het Nederlandse bedrijf Bedaffair uit Heemstede een collectie van zeven circulaire bio-based matrassen en drie circulaire bio-based boxsprings. Matrassen en boxsprings die duurzaam zijn in teelt, productie, gebruik én in de afvalfase.

‘De beddenwereld is een enorm vervuilende industrie. Het kernbestanddeel van de reguliere matras is PUR-schuim, een product uit de olie- en chemische industrie. Dit materiaal is om meerdere voor de hand liggende redenen zeer schadelijk voor ons milieu en onze gezondheid’, zeggen Marjolein en Arend Vaders, eigenaren van Bedaffair, de grootste duurzaamste beddenwinkel uit de Benelux. ‘Verduurzaming van de beddenwereld is nodig. Met onze matrassen bevorderen we biodiversiteit, ondersteunen we de allerarmsten én laten we mensen heerlijk slapen, vrij van schadelijke stoffen.’
De biologische matrassen en boxsprings van Marjolein en Arend worden lokaal en met de hand gemaakt. Alle materialen die daarbij worden gebruikt, kunnen worden gerecycled en hergebruikt. De matrassen en boxsprings zijn voorzien van duurzame keurmerken en verkrijgbaar in standaardmaten en afwijkende maten. Ook is er keuze in verschillende hardheden zoals soft, medium of firm.

Huidige matrasgrondstof geeft recyclingprobleem

Elk jaar komen in Nederland 1,2 miljoen matrassen in de afvalstroom terecht. Hiervan worden de meeste verbrand. ‘Deze niet-recyclebare matrassen leiden tot ernstige milieuschade en leveren jaarlijks een schadepost op van zo’n 2 miljard euro’, zeggen de eigenaren van de ecologische beddenwinkel. Matrassen – een olieproduct – zijn de grootste stroom binnen het huishoudelijk restafval. Slechts 35 procent van de jaarlijkse afgedankte matrassen in Nederland kan gerecycled worden. Ongeveer 800.000 matrassen belanden op de afvalberg of worden verbrand in afvalovens. ‘Eenmaal op de afvalberg zal het matras door het PUR-schuim voor honderden jaren de bodem en het grondwater vervuilen, voordat deze is gecomposteerd’, licht Marjolein toe.

Matrassen vrij van schadelijke stoffen

Al 26 jaar maakt Bedaffair natuurlijke matrassen. En nu ook eco matrassen die eenvoudig te recyclen zijn. Marjolein en Arend puzzelden net zo lang totdat ze een volledig afbreekbaar matras uitgevonden hadden, dat zelfs de bodem verrijkt en herstelt en waarop je bovendien heerlijk en comfortabel slaapt.
‘De noodzaak voor slapen, schoon en vrij van schadelijke stoffen, én eenvoudig te recyclen matrassen is hoog. Niet alleen voor CO2-winst, maar ook wat betreft het land-, water en energieverbruik en de toxiciteit’, legt Marjolein uit. ‘Indien matrasproducenten kiezen voor schonere grondstoffen en matrassen die volledig te recyclen zijn, hebben het milieu én onze gezondheid daar enorm baat bij. Wij vinden dat het anders kan en moet. En wij laten zien dat het kan.’

Complete oplossing matrasrecycleprobleem

Het Nederlandse bedrijf biedt inmiddels een brede collectie van 100 procent recyclebare bio-based matrassen. Marjolein: ‘Alle natuurlijke materialen daarvan zijn volledig te recyclen of opnieuw te gebruiken.’ Bedaffair is hiermee de eerste ter wereld die een volledig 100 procent recyclebare natuurlijke matras aanbiedt. Hiermee lost het bedrijf uit Heemstede het huidige grote matrasrecycling probleem compleet op en creëert zelfs bodemverrijking en -herstel. Met deze uitvinding is Bedaffair onlangs benoemd tot een van de honderd meest innovatieve bedrijven van Nederland.

Lezersaanbieding

Bedaffair biedt de lezers van The Optimist Daily een onweerstaanbare korting van 10% én een proefslaapgarantie van 60 dagen aan op de hele collectie circulaire bio-based matrassen. De korting en de proefslaapgarantie gelden uitsluitend voor de circulaire natuurlatex matrassen in de afmetingen: 80, 90, 160, 180 x 200 en 210 cm. De actie is geldig tot en met 19 januari 2021.
Wil jij als een van de eerste Nederlanders slapen op een circulaire bio-based matras? Shop dan op https://www.bedaffair.nl/matrassen-1/circulaire-matrassen jouw circulaire matras en gebruik de kortingscode: circulair.

Slaapweek bij The Optimist

Het is de speciale slaapweek bij The Optimist! Houd onze website goed in de gaten voor meer slaap gerelateerde nieuwtjes, feiten en tips!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie