The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het konijn is al jaren de pineut als het gaat om dierproeven. Hoewel cosmetica niet meer mag worden getest op de dieren, geldt dat niet voor biologisch en farmaceutisch onderzoek. Nikolas Gaio, een chipbouwer van de TU Delft, maakt met een sterk staaltje techniek mogelijk een eind aan het tijdperk van het proefkonijn.
Gaio ontwikkelde een computerchip met daarop menselijke cellen die proefdieren mogelijk kan vervangen. Hij deed met zijn ‘organs-on-chip’ mee met een wedstrijd van Lush, een Britse cosmeticamerk dat zich al jaren inzet tegen dierproeven. Hij won daarmee de Lush Prize en kan met het prijzengeld van ruim 10.000 euro zijn vernieuwende techniek verspreiden.
De cellen op de computerchip van Gaio werken als het ware als een klein orgaan. Hiermee kunnen tests worden uitgevoerd zonder dat daar enig dier aan te pas komt. Omdat het menselijke cellen betreft die zich op de chip bevinden, geeft het testen op een organs-on-chip ook nog eens veel betrouwbaardere resultaten. ‘Een test op een dier is niet zo goed te vertalen naar de mens, een muis zit anatomisch, metabolisch en cellulair heel anders in elkaar’, zegt Gaio tegen Trouw. De techniek in de chip zorgt ervoor dat cellen kunnen kloppen als een hart, ademen als een long of stromen als bloed. Sensoren in de chip meten wat er gebeurt in de cellen.
Lush is enthousiast over de chip van Gaio. ‘Hoe meer je de onderling verbonden functies van het menselijk lichaam kunt nabootsen, hoe dichter je bij het punt komt dat er geen excuus is voor tests op dieren. Denk ook aan de ontwikkeling van computersoftware die de werking van chemicaliën en medicijnen kan voorspellen. Dit zijn 21ste-eeuwse innovaties waarbij het gebruik van dieren beschamend primitief afsteekt’, meldt ethisch directeur Hilary Jones aan de krant. Hoewel het cosmeticamerk in eigen vakgebied niet meer hoeft te strijden tegen dierproeven, zet het merk zich nog steeds ervoor in om te voorkomen dat waar ter wereld ook dierproeven worden gedaan.
Bron: TrouwSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties