Leren van kinderen: hoe doet het Juliana Kinderziekenhuis dat?

The Optimist 1 sep 2017 Gezondheid

Er zijn al heel wat volwassenen geweest die hebben nagedacht over wat kinderen nodig hebben om beter te worden in een ziekenhuisomgeving. Maar wat vinden de kinderen zelf? Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag heeft sinds kort een KinderAdviesRaad “Een groot cadeau voor ons ziekenhuis”, zo laat medisch manager Fréderique Hofstede weten in een persbericht.

De KinderAdviesRaad (afgekort: KAR) bestaat uit voormalig of huidige patientjes van het JKZ. Zij zijn allemaal tussen de 9 en 17 jaar en hebben een heel andere kijk op de wereld. Leden van de KAR lieten bijvoorbeeld weten dat ze de website ongeschikt vinden voor 9-12 jaar. Maar ook de SEH heeft bijvoorbeeld erg weinig geschikt speelgoed. Ook blijkt de lange gang die vanuit de hoofdingang bij het HagaZiekenhuis naar het JKZ loopt, niet echt aantrekkelijk te zijn voor kinderen.

KinderAdviesRaad cruciaal voor verwerkingsproces

Maar deelname aan de KAR heeft nóg een belangrijke uitwerking. Het JKZ vertelt daar zelf over: “Nina weet daar alles van. Ze heeft twee jaar geleden jeugdreuma gekregen en hierdoor al behoorlijk veel tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Haar moeder Rosalinde noemt Nina’s deelname aan de KAR zelfs cruciaal voor haar verwerkingsproces. Zelf zegt Nina: “Ik voel me nu heel anders dan wanneer ik bijvoorbeeld moet bloedprikken. Daar heb ik nooit zin in, en hier heb ik juist heel véél zin in! Ik houd erg van organiseren en van de dingen beter maken dan ze eigenlijk al zijn. En ik vind het leuk om een groep te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen aan het woord komt. Niet alleen de kinderen die altijd al veel praten, maar ook het kind dat stil achterin zit.”

Reageren op de wensen van kinderen

Het JKZ gaat ook heel serieus om met de adviezen van de kinderen. Manager Frederique Hofstede: “We hebben altijd al wel patiënttevredenheidsonderzoeken gedaan. Maar door de KAR kunnen we straks ook proactief op de wensen van kinderen reageren. Dat zie ik als een groot cadeau voor het JKZ. Kinderen weten wat er nodig is en denken veel meer in mogelijkheden. Daarom zullen we als JKZ ook goed naar hun adviezen luisteren. Hét advies is voor ons het advies van de KAR en daar luisteren we naar. En wanneer iets om wat voor reden dan ook niet kan, zullen we dat heel duidelijk naar de kinderen toe onderbouwen.”

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.