Leren improviseren tegen depressie

The Optimist 26 feb 2020 Gezondheid

Er zijn tegenwoordig allerlei middelen om mensen met depressies en angststoornissen te helpen: zo heb je medicijnen, therapie of een rondje ‘theatersport’. Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat improvisatie weldegelijk leed kan verlichten.

Onderzoekers uit Illinois hielden depressie- en angststoornispatiënten in de gaten die de acht-weekse cursus Improv for Anxiety volgden van de comedyclub Second City. Hier werden patiënten met een mix van groepstherapiesessies en improvisatietrainingen verder geholpen. Tijdens de cursus namen ze bijvoorbeeld deel aan allerlei improvisatiespellen.

De cursus zou helpen om verscheidene redenen. Ten eerste vinden de patiënten het fijn om te zien dat zoveel anderen ook hun best doen om hun depressie en angststoornissen tegen te gaan. Bovendien helpt het patiënten om in het heden te leven. Een deel van de problemen waar ze tegenaan lopen komt doordat ze te erg aan hun verleden of toekomst denken. Een improvisatiespel dwingt ze om in het heden aanwezig te zijn. Daarnaast hoeven ze niet bezorgd te zijn over het maken van fouten: het tempo bij improvisatie ligt zo hoog dat daar simpelweg geen tijd voor is.

Een groot deel van de patiënten gaf aan dat de cursus hun angsten en depressies heeft verminderd. Ook zijn ze blij dat ze via de cursus contact hebben kunnen maken met mensen waarmee ze hun problemen kunnen delen en bespreken.

Bron: Journal of Mental Health
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie