The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Landbouw zoals wij die kennen, staat op het punt te veranderen. Het kan namelijk veel efficiënter dan hoe het nu gaat. In het Brabantse plaatsje Schijndel krijgt landbouw binnenkort dan ook de nodige upgrade. Zonder kunstmest, gif of extra water en mét hogere opbrengst.
Het klinkt logisch, en dat is het ook. Efficiëntere landbouw wordt bereikt door het te combineren met de natuur. In Schijndel wordt dat binnenkort gedaan door Wouter van Eck in de vorm van een voedselbos. ‘In een voedselbos worden twee werelden gecombineerd die nu nog gescheiden zijn: natuur en landbouw. Die zijn in ons land totaal uit elkaar gehaald’,vertelt Van Eck aan NOS. In het voedselbos wordt niet bemest met kunstmest, wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden en wordt ook geen extra water gegeven. Acht jaar geleden begon Van Eck als experiment een kleinschalig voedselbos. Dit deed hij in het Gelderse Groesbeek. En wat blijkt? De opbrengst van zo’n voedselbos is ook nog eens hoger dan bij conventionele landbouw.
Bij een voedselbos is geen sprake van maar één soort vegetatie, zoals we dat zo vaak zien op akkers. Omdat de natuur een grote rol speelt in deze vorm van landbouw, ontstaat driedimensionale landbouw. Zo groeien kruiden op de grond, met daarboven struiken en bessen en daarboven weer vruchten en noten. Dankzij deze manier van landbouw heeft Van Eck op een stuk grond van tweeënhalve hectare maar liefst vierhonderd verschillende eetbare soorten groeien.
Het voedselbos regelt zichzelf. Net als de natuur. Zo heeft Van Eck voor een florerende Japanse walnoot helemaal niets hoeven doen: geen bemesting, geen bestrijdingsmiddelen en geen extra water. Het natuurlijke systeem van het voedselbos wordt onder meer in stand gehouden door vogels en insecten.
Het voedselbos is het antwoord op veel problemen die we kennen omtrent de huidige landbouw. Volgens Van Eck verdwijnt er per jaar een kleine miljard euro aan overheidsgeld aan ‘verkeerde’ landbouw. Landbouw dat het land kapot maakt, natuur doet verdwijnen en daarnaast ook nog eens veel te weinig oplevert voor de hardwerkende boer. Het lijkt hem dan ook een goed idee als boeren omschakelen naar een soort gelijk systeem van het voedselbos. Het is niet alleen leuker werken voor de boer, ook schroeft het de bodemkwaliteit op en geeft het natuur de mogelijkheid om weder te keren.
Het voedselbos is overigens geen nieuw idee. Ook in Brummen hebben ze een voedselbos aangelegd. Voedselbos Nieuwe Erven kwam tot stand door bewoners en de gemeente. Hier kunnen zelf vruchten en zaden geplukt worden en kunnen kinderen spelen op de natuurspeelplaats.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties