Laden op zon: overal in Nederland meer oplaadpunten

The Optimist 29 mrt 2022 Natuur & Milieu

Rijkswaterstaat installeert het komende jaar op 64 locaties oplaadpunten voor voertuigen. De opladers moeten stimuleren dat Rijkswaterstaat en de Nederlandse weggebruiker duurzamer gaan rijden.

Rijkswaterstaat wil in samenwerking met SPIE vierhonderd laadpunten installeren, die aangedreven gaan worden door meer dan drieduizend zonnepanelen. De doelstelling van het project is dat in 2022 de helft van alle Rijkswaterstaatvoertuigen op elektriciteit rijdt, en in 2028 honderd procent van de voertuigen. Dit ligt in het verlengde van het doel alle energie zelf op te wekken die Rijkswaterstaat verbruikt.

Advies geven

Naast dat het project schone elektriciteit oplevert, moet het ook data produceren. ‘Laden op zon’ werkt als een online, intelligent systeem. Dit geeft Rijkswaterstaat inzicht in de opwekking van zonne-energie, en het systeem kan gebruikers advies geven over bijvoorbeeld het beste moment om je auto op te laden en hoelang het opladen duurt.

Samenwerking

Rijkswaterstaat noemt de samenwerking met SPIE ‘de sleutel tot succes van dit project.’ De samenwerking is een uitdaging, maar Bjorn Smolders, contractmanager van Rijkswaterstaat, heeft er vertrouwen in: ‘Het project laat de kracht van goede samenwerking tussen overheid en marktpartijen zien. Het Rijk heeft ambities geformuleerd op het gebied van duurzaamheid en daar gaan wij als Rijkswaterstaat voor de volle honderd procent voor. Maar om daar te komen, hebben we marktpartijen hard nodig. Daar zit veel innovatiekracht, zowel op inhoud als op samenwerking.’ Elaine Pierre, Projectmanager van SPIE: ‘Wij zijn als SPIE tevreden als Rijkswaterstaat tevreden is. Met dit project zijn we onderdeel van een grote energietransitie en we zijn er trots op dat we daaraan mogen bijdragen.’

Bron: Rijkswaterstaat
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie