Laboratoriumonderzoek: Rode uien helpen kankercellen te vernietigen

The Optimist 22 jun 2017 Gezondheid

Rode uien hebben hoge hoeveelheden quercetine, een flavonoïde, en anthocyanine, het pigment dat de ui zijn rode kleur geeft, en ze vormen samen een geschikte combinatie om darm- en borstkankercellen te doden. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek aan de Canadese Universiteit van Guelph, in Ontario. Het lijkt erop dat het pigment de quercetine versterkt en daarmee de ‘opruimkracht’ richting kankercellen vergroot.

De onderzoekers testten vijf verschillende soorten uien op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine, waarmee ze in theorie allemaal over kankerbestrijdingskwaliteiten beschikken, maar het was de rode variant die als beste uit de bus kwam. Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf verschillende uien die in Ontario worden gekweekt, waaronder een rode ui genaamd de ‘Ruby Ring’.

‘Uien activeren trajecten die kankercellen ertoe brengen om celdoding te ondergaan. Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en verstoren de communicatie tussen kankercellen, waardoor de groei wordt geremd,’ legt hoofdonderzoeker Abdulmonem Murayyan uit. ‘De volgende fase is om het kankerbestrijdingsvermogen van uien op mensen te testen,’ voegt hij toe.

Bron: WDDTY
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.