The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Rode uien hebben hoge hoeveelheden quercetine, een flavonoïde, en anthocyanine, het pigment dat de ui zijn rode kleur geeft, en ze vormen samen een geschikte combinatie om darm- en borstkankercellen te doden. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek aan de Canadese Universiteit van Guelph, in Ontario. Het lijkt erop dat het pigment de quercetine versterkt en daarmee de ‘opruimkracht’ richting kankercellen vergroot.
De onderzoekers testten vijf verschillende soorten uien op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine, waarmee ze in theorie allemaal over kankerbestrijdingskwaliteiten beschikken, maar het was de rode variant die als beste uit de bus kwam. Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf verschillende uien die in Ontario worden gekweekt, waaronder een rode ui genaamd de ‘Ruby Ring’.
‘Uien activeren trajecten die kankercellen ertoe brengen om celdoding te ondergaan. Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en verstoren de communicatie tussen kankercellen, waardoor de groei wordt geremd,’ legt hoofdonderzoeker Abdulmonem Murayyan uit. ‘De volgende fase is om het kankerbestrijdingsvermogen van uien op mensen te testen,’ voegt hij toe.
Bron: WDDTYSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties