Laat de tulp wild groeien

The Optimist 7 mei 2018 Natuur & Milieu

Samen met tientallen vrijwilligers startte Birthe Leemeijer jaren geleden met de aanleg van de onbegrensde tuinen. Ze gaan op zoek naar de oorsprong van de tulp. En die staan niet netjes strak in rijen, maar wild en vrij.

Leemeijer wil de tulp in haar oorspronkelijke wilde gedaante in het Nederlandse landschap herintroduceren. ‘Vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoekt de tulp zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar hij zich het meest thuis voelt. Op de oude buitenplaatsen waar de bolgewassen ooit tot verwildering kwamen, zoals in Diepenheim’, zegt Leemeijer. Je kunt niet zomaar elke tulp gebruiken voor zo’n project als dit. De ene tulp komt eerder in bloei dan de andere tulp. Leemeijer kreeg hulp van Jacqueline van de Kloet, een tuinarchitect die ervaring heeft met het permanente aanplanten van tulpen. Met deze kennis koos Leemeijer voor tulpen die in verschillende periodes tot bloei komen en geschikt zijn voor verwildering.

70.000 tulpen

Eind november in 2013 kreeg ze hulp van vrijwilligers bij het verspreiden van de tulpenbollen. In totaal zijn 70.000 tulpenbollen geplant. Daar waar de tulpenbollen op de grond vielen, groeven de vrijwilligers een gat om ze in de grond te stoppen. Het zag er meteen kleurrijk uit door de witte en oranje bollen die opvielen in het grijze en grauwe winterlandschap.

Het project van Leemeijer richt zich op een aspect dat de politiek maatschappelijke kant van de bloemen, inclusief de tulp, centraal stelt. Het concept van de onbegrensde tuinen komt volgens Leemeijer voort uit het besef dat planten net als mensen migranten zijn. ‘Als het project slaagt, steken mogelijk verwilderde tulpen straks in heel Nederland de kop op’, aldus Peter Sonderen, curator Non Urban Garden/ tuinen van de 21e eeuw.

Diepenheim

Op verschillende plekken in Diepenheim – een moestuin, een fruitboomgaard, landgoed Nijenhuis, landgoed Westerflier, de entree van kasteel Warmelo, een begraafplaats en de tuin van de Kunstvereniging – zijn opnieuw bollen uitgestrooid en de grond in gegaan. De vrijwilligers kregen zelf ook bollen mee voor in hun tuin.

Birthe Leemeijer, geboren 1972 in Amsterdam, woont en werkt in Haarlem. Na de Rietveld Academie (1995) in Amsterdam ging ze naar het Sandberg Instituut (1996). In 1997 won zij de basisprijs Prix de Rome Kunst en de Publieke Ruimte. In 2001 won ze een prijs voor haar Bosontwerp in het Museumbos Almere.

Bron: Paradijsvogels
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie