Kunstmatige intelligentie bespeurt hersentumoren

The Optimist 28 mrt 2023 Gezondheid

Het medisch wetenschappelijke blad Nature Medicine publiceerde onlangs een onderzoek naar artificiële intelligentie die is ingezet bij het classificeren van kankertumoren.

De laatste tijd verschijnt artificiële intelligentie veel op televisie en in de kranten. Daar zal waarschijnlijk ook niet snel verandering in komen, want AI-software is rap in opkomst. Deze kunstmatige intelligentie kan al teksten of beelden genereren. Nu komen Amerikaanse neurochirurgen en ingenieurs met een nieuwe toepassing van deze technologie: DeepGlioma.

DeepGlioma

In 2019 ontstond het idee voor een AI die tijdens een operatie tumoren kan ontdekken. De AI heeft toegang tot datasets die het programma ertoe in staat stellen om de hersenen in beeld weer te geven. In minder dan 90 seconden kan hersenweefsel dat tijdens een operatie wordt verwijderd moleculair gescreend worden op mutaties. Deze mutaties kunnen op kanker duiden.

Deze technologie helpt zowel bij het diagnosticeren van kanker als bij het verwijderen van deze hersentumoren . Het ziekteverloop verschilt per patiënt, maar in sommige gevallen kan zo’n operatie een patiënt gemiddeld vijf levensjaren winnen.

Technologische innovatie

Technologie is al jaren onlosmakelijk verbonden met het medische veld. Zo kunnen chirurgen met behulp van lasers minuscule incisies maken, wordt er onderzoek gedaan naar het printen van organen en kan iedereen op individueel niveau een scala aan gezondheid-apps op hun telefoon downloaden. DeepGlioma is een nieuwe innovatie op het gebied van technologie en de gezondheidszorg.

Bron: News-Medical.net
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie