Krijg jij al een thuiswerkvergoeding?

The Optimist 29 dec 2021 Economie

Vanaf 1 januari kunnen werkgevers een onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag uitbetalen, ook als werknemers slechts een deel van de dag thuiswerken. Dit bedrag is gebaseerd op een berekening van Nibud over de gemiddelde extra kosten voor een thuiswerker.

Als gevolg van de coronamaatregelen werken veel mensen thuis. Daarnaast bestaat de verwachting dat na de crisis veel werknemers hybride zullen werken: deels thuis en deels op kantoor. Wanneer werknemers thuiswerken, maken zij extra kosten. Bijvoorbeeld door water, elektriciteit, verwarming, toiletpapier, koffie en thee. Met een thuiswerkvergoeding compenseren werkgevers deze uitgaven van thuiswerkers.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Deze onbelaste thuiswerkvergoeding moet financieel ruimte bieden. De werkgever betaalt de werkvergoeding zelf, maar hoeft geen loonheffing over de thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag te betalen. Op deze manier stimuleert de overheid het geven van een vergoeding. Wanneer een werkgever meer dan 2 euro per dag wil vergoeden, hoeft hij alleen over het deel boven de 2 euro loonheffing te betalen.

Afspraken

De werkgever en werknemer maken zelf afspraken over een vaste vergoeding per maand op basis van de verwachte thuiswerkdagen. Zo’n vergoeding hoeft niet te worden aangepast als tijdens een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt of andersom. Pas wanneer er een structurele verandering plaatsvindt, passen zij de vergoeding aan.

Hoewel thuiswerken zeker voordelen met zich meebrengt, zijn er genoeg obstakels. In deze daily delen wij vijf tips van Laura Vanderkam om de obstakels van het thuiswerken te overwinnen. Ook in de nieuwste The Optimist wordt er uitgebreid aandacht besteed aan hoe we tijdens het thuiswerken de balans kunnen vinden tussen privé en werk. Mindsetcoach Davide Piai deed er onderzoek naar. The Optimist no.202 is tijdelijk zonder verzendkosten verkrijgbaar in de webshop. Lees je het artikel liever online? Dat kan hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie