Koppig zijn het hoofd bieden

The Optimist 29 jun 2020 Zingeving

Zelfs bij The Optimist betrappen we ons er nog wel eens op: koppig zijn. Psychologen noemen dit gedrag reactantie. Dit houdt in dat wij een blokkade opgooien als we denken dat wij niet zelf onze keuzes maken. Wij geven vier tips hoe je iemand van gedachten kunt laten veranderen.

Geef een keuze

Een gedachte-experiment: als wij tegen je zeggen ‘ga nu The Optimist Daily lezen’ is waarschijnlijk het eerste wat je doet redenen bedenken waarom je dat onzin vindt. Daarom is het belangrijk om het net wat anders te brengen, bijvoorbeeld door iemand een keuze te bieden. Laten we het weer uitproberen. Als wij tegen je zeggen ‘Je mag kiezen: ga nu The Optimist Daily lezen of ga op de bank niks zitten doen’ ben je deze keer niet aan het denken over waarom je niet de Daily moet lezen; in plaats daarvan maak je een afweging tussen welke van de twee je leuker vindt. Een heel ander resultaat dus.

Samen een oplossing bedenken

Stel je voor: je bent de baas bij een bedrijf en voorziet een probleem als de productiviteit niet omhoog gaat. Als je zegt dat je medewerkers daarom overuren moeten gaan draaien is de eerste emotie die mensen voelen waarschijnlijk niet positief. Ook als je ze de keuze geeft tussen overwerk en geen overwerk is het resultaat makkelijk te voorspellen. In plaats daarvan is het slimmer om het probleem voor te leggen en samen tot een oplossing te komen. Je zult dan zien dat je zo tot een constructief resultaat komt (waar je al op hoopte) waar iedereen achterstaat.

Confronteer met hypocrisie

Bij gedrag waarvan iemand eigenlijk wel weet dat het niet goed is, zoals bijvoorbeeld roken of op benzine rijden, kan je ze ook wijzen op het verschil tussen wat zij vinden dat anderen moeten doen en hoe zij hier zelf mee omgaan. Neem bijvoorbeeld een rokend kind. Als je daaraan denkt komen er waarschijnlijk allerlei redenen op waarom dit kind het niet moet doen. Ze gaan eerder dood, ze krijgen er kanker van, etc. Als je niet rookt is het je goed recht om dit te denken, maar als iemand dit commentaar levert terwijl ze zelf roken is dat natuurlijk een beetje scheef. Een goed argument dus waarmee je iemand kunt overtuigen.

Gebruik groepsdruk positief

De mens heeft het leven in stammen diep in zijn DNA zitten en daar kan je gebruik van maken. Het is een van de simpelste manieren om iemand te overtuigen: vertel ze gewoon dat hun gedrag anders is dan de norm. Hierdoor zal je zien dat iemand sneller geneigd is om een advies op te volgen.

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie