Koolhydraatarm dieet bevordert de vruchtbaarheid

The Optimist 10 jul 2017 Gezondheid

Minder koolhydraten in de dagelijkse voeding vergroot de vruchtbaarheidskansen met een factor vijf, zeggen deskundigen. Voor vrouwen die zwanger willen worden betekent dit een aanzienlijke verhoging van de kans op succes.

Dit werd afgelopen week in Geneve bevestigd tijdens het jaarcongres van de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Het is al langer bekend dat een koolhydraatarm dieet bijdraagt tot verhoogde vruchtbaarheid. De laatste tijd wordt het bewijs hiervoor steeds vaker geleverd. Dat betekent: minder of helemaal geen (wit) brood, pasta en ontbijtgranen op het menu. Een koolhydraatarm voedingspatroon helpt om op een gezond gewicht te blijven, de insulinewaarden te verminderen en vetverlies te bevorderen. Dit stimuleert tevens de regelmaat van de menstruatie.

Een groot onderzoek concludeerde een aantal jaren geleden al dat wanneer de koolhydraatinname verhoogd werd, het risico op onvruchtbaarheid ook toenam. Bij dit onderzoek hadden de vrouwen die meer koolhydraten aten 78% meer kans op ovulatoire onvruchtbaarheid dan degenen die een koolhydraatarm dieet volgden.

Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten is van belang, maar ook het type. Voornamelijk geraffineerde koolhydraten kunnen een probleem zijn. Suikerrijk eten en drinken, bewerkte granen zoals pasta, brood en rijst vallen in de categorie geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten worden zeer snel opgenomen, wat de bloedsuikerspiegel en insulinewaarden laat pieken. Geraffineerde koolhydraten hebben een hoge glycemische index (GI). Een groot onderzoek concludeerde dat voeding met een hoge glycemische index in verband moest worden gebracht met een verhoogd risico op ovulatoire onvruchtbaarheid.

Britse klinieken onthulden deze maand dat zij patiënten naar voedingscursussen en zelfs kooklessen hebben gestuurd, in de wetenschap dat eetpatronen steeds vaker vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. De typisch westerse eetgewoonte die zich kenmerkt door relatief veel ‘gemaksvoedsel’ en een overvloed aan koolhydraten, is niet bevorderlijk voor het vrouwelijke voortplantingssysteem, doordat het de kwaliteit van haar eicellen vermindert.

Bron: The Telegraph
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.