Klimaatpraat kan veel makkelijker

The Optimist 29 jul 2020 Natuur & Milieu

Het klimaat en weersveranderingen gaan iedereen wat aan, maar als we erover praten worden nog te vaak moeilijke vaktermen gebruikt. Zonde, want duidelijke taal draagt bij aan meer begrip van en kennis over het omgaan met de veranderingen in het weer. Het Hoogheemraadschap van Delfland daagt iedereen uit makkelijker te ‘klimaatpraten’.

Manita Koop, bestuurder bij Delfland legt uit waarom duidelijke taal zo belangrijk is: ‘We merken allemaal dat het weer verandert. Het is vaker lang droog en als het regent, regent het vaker heel hard. Wij proberen problemen door te veel of te weinig water tegen te gaan. En tegelijk de plek waar we wonen en werken prettig te houden of zelfs mooier te maken. Dat kan door op straat, in de wijk en in de tuin slimme aanpassingen te doen. Dat kunnen wij niet alleen. Dat moeten wij samen doen. Door duidelijke taal te spreken, begrijpen we elkaar beter. Dan wordt het makkelijker om zelf en samen aan de slag te gaan!’

Woordenlijst

Om iedereen aan de makkelijkere klimaatpraat te krijgen, stelde Delfland een lijst op van moeilijke klimaatwoorden. Samen met Stichting Lezen & Schrijven werd die lijst vertaald naar makkelijke woorden. Het vertalen leverde leuke en grappige, maar vooral logische manieren op om een moeilijk klimaatwoord anders te zeggen.

Quiz

Gebruik jij ook graag de vaktermen als het gaat over het klimaat? Delfland maakte ook een online quiz die je klimaatkennis test en je uitdaagt om duidelijke taal te gebruiken.

Kijk voor de quiz en woordenlijst op www.hhdelfland.nl/duidelijketaal

Bron: Hoogheemraadschap Delfland
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie